Programbild för Julkalendern 2017: Marvinter

Årets julkalender i radio får ett spel som forskats fram för att inkludera fler

0:41 min

Julkalendern i Sveriges radio är i år kliver in i en vintrig sagovärld som man kan lära känna mer oavsett om man har nedsatt syn eller hörsel.

Årets julkalender i radio "Marvinter" är skriven av bland andra författaren och På spåret-vinnaren Johanna Koljonen  tillsammans med Gustav Tegby och Ida Kjellin. Som vanligt har en kalender i papper tagits fram, denna gången av illustratören Aslan Tursic.

Kalendern har i år en stor portion julkänsla med tomtar och andra väsen i berättelsen och nytt för i år är att det är ett spel till kalendern där man får komma närmare vättar och troll och tomtar och det oavsett om man har nedsatt hörsel eller syn.

Henrik Engström är lektor och jobbar med att forska om spel på Högskolan i Skövde och han har sett att det går att göra spel oavsett hinder.

– Upplevelsen av spelandet och berättelsen var väldigt lika oavsett om du spelat med eller utan tillgång till grafiken, berättar Henrik Engström.

Första forskningen handlade om att arbeta med ett spel som även med nedsatt syn kunde ta till sig, men denna gången har fokus varit att få med de med nedsatt hörsel. Och då har serievärlden inspirerat:

– Till exempel har vi pratbubblor i spelet och de är olika beroende på om den som säger det är arg eller rädd eller glad.

Ljudets stereofunktioner har utvecklarna använt för att hjälpa spelaren att hitta rätt och följa spelet, till exempel genom att panorera ljudet.

Henrik Engström tror inte att spelets anpassningar är något man lägger märke till om man inte har hinder, men han berättar att man också tagit fram en lärarhandledning som kan ge lite tips om hur man också kan använda spelet för att upptäcka hur det är att ha nedsatt syn eller hörsel  (se länken här nedan!).

– Det är en väldigt viktigt social funktion att prata om spel och att spela tillsammans och då är det väldigt viktigt att alla kan bli inkluderade i den, säger Henrik Engström.

I kalendern spelar barnen Elis Lindsten och Josefin Ljungman (Hugo respektive Lumina) och det finns en hustomte som heter Jenny spelad av Frida Bagri.  Emma Broomé gör rollen som Maran och i både spel och kalender hörs också skådespelare som Anna Blomberg, Sofia Wretling, Fredde Granberg, Henrik Ståhl och Olof Wretling. Eva Staaf regisserar.

Julkalendern "Marvinter" börjar förstås 1 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista