Lotta Telje och Sissela Kyle i "Enkelstöten".
Lotta Telje och Sissela Kyle i "Enkelstöten". Foto: TV4

Kriminalkomedin "Enkelstöten" är en ovanligt lyckad remake

1:20 min

Ylva Nilsson har sett "Enkelstöten" där Sissela Kyle och Lotta Telje briljerar.

När Sissela Kyles magläkare Cecilia och Lotta Teljes lärare Jenny ska råna en bank vid Karlaplan i Stockholm iklädda lösskägg och rånarluvor är det värre än slutminuten i Sveriges playoffmatch mot Italien.

Jag vill så fruktansvärt gärna att de ska lyckas och det är så oerhört mycket som kan gå fel. Och så är det hela vägen i denna lyckade remake av TV-serien "Dubbelstötarna" som sändes under 80-talet, baserad på böckerna "Enkelstöten" och "Dubbelstöten" av Tomas Arvidsson. Då med Björn Gustavsson och Frej Lindquist som för övrigt får gästspela även här.

Emma Bucht och Felix Herngren regisserar de här vansinnigt skickliga skådespelarna vilka får det här välskrivna manuset att verka helt improviserat. 

De något omaka bankrånarna på dryga 60, Jenny helt utblottad efter skilsmässan och Cecilia som svindlat bort familjens besparingar på börsen, känner sig båda uträknade. Kvinnor som dubbelarbetat hela livet, snart helt osynliga, och nio orörda miljoner mitt framför näsan...Det är väl ändå inte mer än rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista