Biograf
1 av 3
Foto: Dan Hansson/SvD/TT
Biograf. FOTO: DAN HANSSON / SVD / SCANPIX
2 av 3
Biograf. FOTO: DAN HANSSON / SVD / SCANPIX
Biografbesöken ska kartläggas. Foto: Dan Hansson/SvD/SCANPIX
3 av 3
Biografbesöken ska kartläggas. Foto: Dan Hansson/SvD/SCANPIX

Konflikt i biobranschen om statistiken

2:28 min

Bråket mellan biobranschen och staten om den nya filmpolitiken har skapat en splittring bland biografägarna. Beslutet att stoppa filmstatistiken kan slå tillbaka mot hundratals biografer.

– Det slår ju emot de mindre biograferna, för de mindre biograferna som är praktiskt taget alla är också stödberoende, säger Lars Gillegård, som är ordförande för Riksföreningen Biograferna.

Det var i vintras som de stora biografkedjorna, men Svenska bio i täten, bestämde att den statistik som samlas ihop från landets samtliga biografer via Filmägarnas kontrollbyrå, efter över 50 år inte längre ska lämnas ut.

Detta som en reaktion på momshöjningen på biobiljetter från 6 till 25 procent. Men också som en reaktion på att biobranschen blev av med sitt inflytande på filmpolitiken, i och med att staten vid årsskiftet tog hela ansvaret för filmpolitiken.

SFI kan inte göra sitt jobb

Bristen på kunskap om hur det går för filmerna på bio innebär att Svenska Filminstitutet inte längre har underlag för göra sitt jobb ordentligt, det vill säga att dela ut stöd på ett rättvist och korrekt sätt. Det säger Anna Serner, vd på SFI.

– Det beror inte på en konsekvens av den nya filmpolitiken utan på att vissa parter hämnas.

Anna Serner är starkt kritisk mot hur de stora biografägarna har hanterat övergången till helstatlig filmpolitik.

– Det här är parter som vill ha sin vilja igenom till vilket pris som helst och de skyr uppenbarligen inga medel.

Oense om statistikstoppet

Biobranschen är relativt ense om att en momshöjning är fel sätt att finansiera svensk filmproduktion. Men inte om vilka metoder branschen ska använda för att få bort den höjda momsen.

I ett brev till kulturdepartementet skriver landets andra biografägarorganisation Riksföreningen Biograferna, som företräder 100 mindre biografägare med 250 biografer, att det är fel att stoppa statistiken.

Dels för att transparens är viktig för branschen, dels för att det innebär ett merarbete för varje enskild biografägare att själv ta fram alla uppgifter som krävs för att få stöd från Svenska filminstitutet.

Många arbetar ideellt, säger Lars Gillegård.

– Man sitter inte och jobbar professionellt med det här på dagarna utan kanske på kvällstid. Så det gäller att göra så enkelt som möjligt för de här biografägarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista