Artisten Janice "Det är inte jämställt i musikbranschen"
Foto: Thea Mossige Norheim

Artister vittnar om sexism och trakasserier

1:36 min

Att bli tagen på rumpan eller få ovälkomna komplimager under arbetstid. Branschorganisationen Musiksverige har kallat till extra möte i dag för att stoppa trakasserier och sexism.

– Jag har ju haft möten med skivbolagspersoner som har slagit mig på rumpan och kommenterat bilder som jag liksom lagt upp och bara varit extremt obehagliga, det säger Molly Pettersson Hammar.

Hon är en av artisterna som P3 nyheter har varit i kontakt med som berättar om trakasserier och sexism i musikvärlden. Janice Kavander är en annan.

– Komplimanger i studion när man jobbar som inte alls hör hemma där. Där man ska vara professionell, man ska sitta och typ skriva en låt. Då vill inte jag veta att du tycker att jag är snygg och vacker precis innan vi ska sätta oss och skriva, säger hon.

"Har väldigt stora problem"

Idag samlas aktörer i branschen för ett extrainkallat styrelsemöte där man ska diskutera hur man ska komma till rätta med problemen.

- Det är närmanden, ofredanden och rena övergrepp som sker. Musikbranschen är verkligen ingen föregångare utan vi har väldigt stora problem, säger Elisabeth Widlund.

Hon är ordförande i intresseorganisationen Musiksverige som har bjudit in till dagens möte. Hon säger att problemen i branschen varit kända länge.

– Det är något man får vara ledsen, chockad och skämmas över ett tag. Sen måste man ta tag i det och göra en förändring på riktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista