Stina Velocette Dyker Upp
Stina Velocette. Foto: Torsten Larsson/Sveriges Radio

Artisten Stina Velocettes #metoo-låt sprids viralt

1:46 min

#Metoo-rörelsen har haft konsekvenser där tv-bolag tagit bort program ur tablåer och filmbolag strukit skådespelare ur manus, men det har också fått oss att dela låtar som handlar om sextrakasserier.

 Artisten Stina Velocette skrev en låt om tjejers utsatthet och nu toppar den bland annat svenska viral listan Sweden Viral 50 on Spotify före bland andra Eminem & Beyoncé och Sabina Dbumba.

– Det var dehär veckorna när #metoo drog igång så har jag läst och läst folks historier, och det har kommit upp jättemånga samtal mellan mig och mina vänner och man har rotat i minnen och man har fått bearbeta många saker på nytt. Sen gick jag bara in och skrev låten i två dagar.

Stina Velocette, som också arbetar under artistnamnen Serengeti och Äkta kärlek, har fått uppmärksamhet för sina feministiska texter. Låten "Ska det va så här" beskriver hur det är att som tjej ta sig hem själv om natten, att vara rädd för vad som kan hända, hålla nycklarna i handen men också om andra tjejers historier om trakasserier.

Hon ser #metoo-rörelsen som något historiskt.

– Jag tänker att jag är bara en av väldigt många som gör saker just nu. Så jag ser mig som en del i den här rörelsen. Egentligen har jag skrivit sådana här låta i många, många år, men det blir ju mäktigare när man är många som kämpar för en sak samtidigt.

Är du inte rädd att det bara ska dö ut?

– Jo, både ock. Ibland tänker man ju så, men nu har det ju fortsatt så extremt länge om man ser det som en nyhet så har det ändå pågått väldigt länge. Det kom ju idag om juristernas upprop och det kommer hela tiden och  jag vet fler som är på gång. Och jag tror att det är större, inte bara någon liten kampanj. Det är något omvälvande historiskt tror jag.

– Det kan inte gå tillbaka till hur det var innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista