Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg.
Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stadsteatern i Stockholm stoppar teaterstjärna

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm avslutar samarbetet med en stor teaterstjärna efter flera anklagelser rörande trakasserier och kränkningar. Det skriver Dagens Nyheter.

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm avslutar samarbetet med en stor teaterstjärna efter flera anklagelser rörande sexuella trakasserier och kränkningar. Själv nekar mannen till anklagelserna och säger att han "baktalats". Det skriver Dagens Nyheter.

– Jag har lagt repertoar i ett och ett halvt år och tagit beslut om en produktion där mannen är med. I övrigt vill jag inte kommentera honom som medarbetare, säger Anna Takanen, konstnärlig ledare, till tidningen.

 

Teaterledningen ska ha känt till anklagelserna en längre tid men valt att fortsätta arbeta med mannen trots att personalavdelningen flera gånger påpekat problemet. Valet har kritiserats hårt internt men försvarats av ledande personer på Stadsteatern. Däribland Anna Takanen som ska ha lyft mannens konstnärliga färdigheter som motargument, samt sagt att han betraktas som "ett geni".

 

Teaterns vd, Benny Fredriksson, ska ha bedömt att mannen skulle talas till rätta i stället för att stoppas. Något han nu nekar till att ha sagt.

 

"Baktalats och förtalats"

 

Teaterstjärnan själv säger att anklagelserna är lögner.

– Jag har förstått att jag baktalats och förtalats, att människor säger saker om mig som inte är sanna. Jag har haft ett fantastiskt samarbete med alla de skådespelare som jag arbetat med. Mina år på teatern har varit bland de bästa i mitt liv, säger han till Dagens Nyheter.

 

Mannen erkänner att han ibland har ett "starkt humör" men alltid ber om ursäkt om medarbetare känner sig förolämpade.

 

Ny anmälan

 

Det är både skådespelare och scenteknisk personal som berättat för DN att de har utsatts för trakasserier. Han ska dock inte vara ensam om att ha trakasserat kollegor. Tidigare i veckan vittnade flera kvinnliga skådespelare om att de blivit tvångskyssta och tafsade på av manliga skådespelare och regissörer.

 

Under onsdagen inkom ytterligare en anmälan gällande sexuella trakasserier på teatern. Enligt Benny Fredriksson är anmälan den första

Den 5 oktober rapporterade New York Times att en mängd kvinnor anklagar Hollywood-producenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått i decennier. Weinstein utreds nu för olika övergrepp, däribland flera fall av våldtäkt.

 

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet", skrev skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober, och ett drygt dygn senare exploderade #metoo även i svenska sociala medier.

 

Under hashtaggen vittnar kända och okända kvinnor om sexuella trakasserier och övergrepp, och både i Sverige och utomlands har kända profiler fått lämna sina jobb efter anklagelser om sexuella trakasserier mot kvinnor.

 

I veckan publicerade Svenska Dagbladet även ett upprop från 456 kvinnliga skådespelare som vittnar om övergrepp inom film- och teatervärlden. Uppropet går under namnet #tystnadtagning på sociala medier och på lördagen var uppropet undertecknat av 584 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista