"Salvator mundi", den sista privatägda målningen av Leonardo da Vinci, har sålts på auktion.
"Salvator mundi", den sista privatägda målningen av Leonardo da Vinci, har sålts på auktion. Foto: Drew Angerer/TT.

450 miljoner dollar för da Vincis verk

4:28 min

Den sista privatägda målningen av renässanskonstnären Leonardo da Vinci har sålts för rekordpriset 450,3 miljoner amerikanska dollar, motsvarande runt 3,8 miljarder svenska kronor.

Den hett emotsedda försäljningen av konstverket "Salvator mundi", som ibland kallas för en manlig Mona-Lisa, gjordes på auktionshuset Christie's i New York. Målningen är ett porträtt av Jesus och skapades enligt experter antagligen under 1500-talet.

Verket är ett av få som i dag finns kvar av konstnären.

När tavlan såldes 1958 i London gick den för 60 dollar, berättar Anna Bronzoni Catellani, konsthistoriker och konservator för P1 Morgon.

Konstverket är omtvistat: alla är inte eniga om att det verkligen är Leonardo da Vinci som målat det, men i de olika moment som konstverkens härkomst bestäms så pekar många delar av momenten på att det är just da Vinci.

Målningen var just nu den enda av da Vinci som var ute på marknaden och på frågan vem som kan ha köpt så gissar Anna Bronzoni Catellani att nya Louvren i Abu Dhabi kan vara en potentiell köpare. Hör mer i intervjun som finns här i artikeln.

Nästa år kan man också lära mer om da Vincis måleri men också uppfinningar och hans forskning när Kalmar slott får en unik utställning som kommer att visas i åtta av slottets salar.

Kvällen innan såldes en målning av Vincent van Gogh för 81,3 miljoner dollar på samma auktion, motsvarande runt 680 miljoner kronor.

Tavlan "Laboureur dans un champ" ("Bonde på åker") målades 1889 då konstnären skrivit in sig på en fransk psykiatrisk klinik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista