veckotips 46
Lotta Telje i "Enkelstöten", poplegendaren Morrissey och författaren Jogh le Carré. Foto: TV4, Pressbild, White Hare Productions Ltd.

Veckans tips från Kulturnytt i P4

Den här veckan tipsar vi om en välgjord spionroman, en lyckad remake och en skiva från en poplegendar.

 

BOK
Spionromanens mästare John le Carré är tillbaka. Han har skrivit över 20 böcker och i nya romanen "Spionernas arv" nystar han upp en historia från en av sina tidiga böcker. Och han gör det genom sitt säregna språk blandat med utskrifter av byråkratiska handlingar.
Här bjuds läsaren på en berättarstil grundad på både elegans och överraskningar. Och förstås en nagelbitare till historia.


TV
Remakes kan ju bli totala floppar men i kriminalkomedin "Enkelstöten" klaffar det, mest tack vare skickliga skådespelare och ett välskrivet manus. Den är baserad på serien "Dubbelstöten" som sändes under 1980-talet och handlar om de omaka rånarna Cecilia och Jenny, spelade av Sissela Kyle och Lotta Telje.
Det är två kvinnor som dubbelarbetat hela livet men som i 60-årsåldern trots det står utblottade. När de får chansen till nio miljoner kronor genom en till synes enkel kupp är de inte sena att ta den.
Serien visas på TV4.

MUSIK
Popikonen Morrissey har varit den ensamma själarnas fanbärare sedan tiden i legendariska The Smiths och nya albumet "Low in high school" bjuder på några ovanliga poppärlor.
Skivan är lite av en resa mellan olika delar av världen, alltid med Morrisseys syrliga syn på världsläget och med en distinkt känsla för melodier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista