Rickard Wolff. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia
1 av 3
Rickard Wolff. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia
Rikard Wolff
2 av 3
Rikard Wolff Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Rikard Wolff
3 av 3
Rikard Wolff Foto: Maja Suslin/TT

Skådespelaren, författaren och artisten Rikard Wolff är död

Skådespelaren Rikard Wolff har avlidit efter en lång tids sjukdom. Det bekräftar Wolffs agent för Ekot. Han blev 59 år.

Med Helena Bergström på bönpallen svepte han in i svenska folkets hjärtan. Rikard Wolff gjorde succé som Zac i "Änglagård"-filmerna, men fastnade inte i stereotypen som läderklädd snygging. Mångsidigheten var ett av hans signum.

Året är 1992 och en skinnjackeklädd Rikard Wolff spränger fram på bioduken genom ett somrigt Sverige på sin Harley Davidson. Eller sin och sin, han gör det i rollen som Zac i "Änglagård", med Helena Bergström som Fanny tätt bakom sig. Samma åktur tog honom rakt in i biopublikens hjärtan och det är nog just som den ständigt leende Zac som många kommer att minnas Wolff som skådespelare.

En man av teatern

Men även om rollen i Colin Nutleys succéfilm blev Wolffs genombrott för den riktigt stora publiken, var det långt ifrån där hans karriär tog sin början. Då var han redan en man av teatern, där han bland annat uppmärksammats för sitt återkommande samarbete med regissören Rickard Günther. De två började arbeta tillsammans när Wolff gick på Teaterhögskolan i Malmö i slutet av 80-talet, och Wolffs titelroll examensproduktionen "Mefisto" blev mycket uppmärksammad. Genom åren arbetade Wolff på en lång rad av landets scener, såsom Dramaten, Stockholms och Göteborgs stadsteatrar, Vasateatern, Galeasen och Riksteatern.

– Så fruktansvärt sorgligt. Rikard Wolff är en av våra stora skådespelare med ett stort hjärta och med en alldeles unik scenpersonlighet som vi alla kommer att sakna. Jag är väldigt tacksam att jag fått vara nära honom. Personligen har han kommit att betyda mycket för mig. Det är en förlust på många plan, säger Anna Takanen, teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Han samarbetade också ofta med regissören Suzanne Osten, och filmdebuten skedde i just hennes film "Livsfarlig film" 1988. Rollen som poeten Paul Andersson i tv-serien "Apelsinmannen" 1990 blev språngbrädan som sedan ledde fram till "Änglagård" och det långa samarbetet med Colin Nutley.

 

Mångsidig

Just mångsidigheten, att arbeta med såväl teater som film och tv, var kanske Wolffs främsta signum. Men även musiken hade en stor plats på hans cv och förstärkte bilden av hans versatila karriär. Han gjorde en lång rad musikaliska turnéer i hela landet, och den franska chansonen låg honom oerhört varmt om hjärtat. Han gjorde älskade tolkningar av Edith Piaf, Jaques Brel och Barbara, men också av Karl Gerhard och Maria Callas.

Wolff skrev även egen musik och spelade in en rad egna skivor. 2001 fick han en Grammis för "Min allra största kärlek", och fyra år senare släpptes ett av hans mest populära album: "Pojken på månen". 2013 tävlade han i Melodifestivalen, med det Tomas Andersson Wij-skrivna bidraget "En förlorad sommar".

Så vilket ben stod då Wolff helst på - musikens, teaterns, tv:ns eller filmens? Allihop, svarade han i en intervju 2010.

– Jag föredrar att göra allt. Jag tycker om att göra musik, jag tycker om att göra teater, jag tycker om att göra film. Jag har gjort allra mest teater, en hel del musik och lite film kan man säga, sade han då till sajten Moviezine.

Rikard Wolff led av sjukdomen lungemfysem. Sjukdomen tvingade honom tidigare i höst att ställa in sin turné "Den sista föreställningen - Wolff sjunger Brel" samt sin medverkan i Dramatens uppsättning av "Angels in America".

 

Rikard Wolff blev 59 år.

 

Född: 1958 i Farsta.

Bakgrund: Flyttade som tioåring till Karlstad. 1978 började han på Skara skolscen och gjorde sin professionella debut som skådespelare i teatergruppen Vågspel i Södertälje. 1980-1982 jobbade han på Hilda Hellwigs Teater Aurora. 1984-1987 gick han Teaterhögskolan i Malmö och arbetade tillsammans med regissören Rickard Günther i examensproduktionen "Mefisto".

Andra samarbeten: Arbetade återkommande med Suzanne Osten, bland annat i "Affären Danton" och i filmen "Livsfarlig film". 1992 kom filmen "Änglagård", som utgjorde startpunkten för ett långt samarbete med Colin Nutley.

Kända roller i urval: Poeten Paul Andersson i Birgitta Stenberg-serien "Apelsinmannen", Zac i "Änglagård"-filmerna, Antonio Salieri i "Amadeus" med Riksteatern 1994 och Stockholms stadsteater 2005, konferencieren i Colin Nutleys uppsättning av "Cabaret" på Stockholms stadsteater, 2008.

Musik: Skrev egen musik och spelade in flera skivor. Fick en Grammis 2001 för "Min allra första kärlek". Deltog i Melodifestivalen 2013 med låten "En förlorad sommar". Skulle ha turnerat med Riksteatern med "Den sista föreställningen - Wolff sjunger Brel", men turnén fick ställas in på grund av hans sjukdom.

2011 kom självbiografin "Rikitikitavi - en folkhemsberättelse".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".