sdlsp09abc8-nh
Keno Don Rosa, tecknaren av serien Kalle Anka, år 2008. Foto: Leif R Jansson/TT

Joakim von Anka fyller 70 år

Tecknarlegendaren Don Rosa säger att Farbror Joakim inte alls girig, utan snarare bara "lite försiktig med pengar".

Det var i äventyret "Jul på Björnberget" ("Christmas on Bear Mountain"), som publicerades i december 1947, som världens rikaste, och kanske snålaste och elakaste anka gjorde entré.

Det var Kalle Anka-tecknaren Carl Barks som skapade Joakim von Anka och satte honom i en saga baserad på Charles Dickens "En julsaga" (med girigbuken Ebenezer Scrooge i huvudrollen). Följaktligen gav Barks honom förnamnet Scrooge och det skotskklingande efternamnet McDuck, som på svenska förvandlades till "von Anka".

– Tanken var att det skulle vara en engångshändelse. Men 1952 återlanserade förlaget honom och gav honom en helt ny, mindre otrevlig, personlighet, varpå Carl Barks tecknade ett antal fantastiska äventyr med Joakim von Anka i huvudrollen, säger Don Rosa, på tillfälligt besök i Stockholm med anledning av 70-årsjubileet.

Han är den som - utöver Carl Barks - är mest känd för sin tolkning av Joakim von Anka. Och nu, lagom till jubileet, återutges de numera klassiska äventyr från början av 1990-talet där Don Rosa ytterst detaljerat berättar om Joakim von Ankas tidigare, okända, liv. Hur denne började som en fattig skoputsarpojke i Glasgow och sedan arbetade sig över Atlanten där han skapade sin första förmögenhet tack vare det guld han hittade i Klondike.

Den som tycker att Joakim von Anka på så sätt förkroppsligar den amerikanska drömmen tolkar historien helt rätt, enligt Rosa, som däremot slår ifrån sig Joakim von Anka skulle vara snål.

– Han är bara försiktig med pengar och tycker att man ska tjäna dem på ett hederligt sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".