Mats Bergman framför konstverk. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio
Gallerist Mats Bergman. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio

Konsthandeln växer, men konstrundor är ett hot mot gallerier menar gallerist

1:51 min

Försäljningen ökar för svenska konstgallerier och konsthandlare visade en rapport som kom här i veckan, men antalet gallerier på landsbygden minskar.

En orsak kan vara de populära konstrundorna som ofta ordnas kring påsk och andra helger, menar Mats Bergman som bedriver galleri i Karlstad och Stockholm.

– Nu har ju antalet gallerister sjunkit ganska drastiskt, framför allt på landsbygden. Jag tror att de här konstrundorna, som uppmärksammas väldigt mycket, förstör mycket för de lokala gallerierna, säger Mats Bergman som driver gallerier i Stockholm och Karlstad.

Svenska galleriers och konsthandlares försäljning ökar, framför allt ökar försäljningen till utlandet. Det visar en ny rapport som Konstnärernas Riksorganisation låtit ta fram. Men antalet gallerister på landsbygden minskar och det beror på konstrundorna enligt Mats Bergman som är gallerist i Karlstad.

– I vilken annan bransch som helst skulle inte ett företag godta att leverantören säljer vid flera tillfällen hemifrån det skulle inte handeln godta, säger Mats Bergman.

– Det kan vara både och, på övre Frykens konstrunda har vi också med gallerister som visar konstnärer. Men framför allt är konstrundan en möjlighet för de konstnärer som bor på landsbygden och som inte blir inbjudna till gallerier, säger Gun-Britt Karlsson som är administratör på övre Frykens konstrunda. 

Hon menar att konstrundorna tvärtom kan öka intresset för konst och därmed dra besökare till gallerierna.

– Det är socialt viktigt också. För det är människor som kanske inte går på gallerier annars, de känner sig kanske inte hemma där, men här får de en möjlighet och det kan leda vidare till intresse, säger Gun-Britt Karlsson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista