Norrbotten big band.
1 av 2
Norrbotten big band hade tidigare en kvinnlig musiker i bandet. Nu består de enbart av manliga musiker. Foto: Anders Alm
Walter Brolund är orkesterchef på Norrbotten big band.
2 av 2
Walter Brolund är orkesterchef på Norrbotten big band. Foto: Marie Lundgren

Svenska storband är en manlig domän - nu ska de ta reda på varför

Inom storbanden, jazzens svar på symfoniorkestrarna, råder stor manlig dominans. I Norrbotten big band spelar inte en enda kvinna. Nu vill de veta varför.

Tillsammans med Bohuslän big band och Visby Storband har Norrbotten big band fått pengar från Kulturrådet för att utreda varför könsfördelningen är skev inom storbanden.

- Det är en total mansdominans. Och om jag tittar ut i Europa med fasta professionella storband så skulle jag säga att det är två till tre kvinnor i ett tjugotal professionella storband. Så det är total misär.

Walter Brolund är orkesterchef på Norrbotten big band. Och han tycker själv det är konstigt att könsfördelningen ser ut som den gör inom storbanden. I symfoniorkestrarna som spelar klassisk musik är det många fler kvinnliga musiker enligt Brolund, och i flera fall så gott som jämställt, trots att det är en äldre musikgenre än jazzen.

- Och det är det som är så förvånande. Det borde inte se ut som det gör. Men det gör det.

För några år sedan när Musikverket började dela ut pengar till scener som bokade jämställt så ledde det till att storbanden fick färre spelningar. Och det fick Norrbotten big band, Bohuslän big band och Visby Storband att ansöka om pengar för att tillsammans ta reda på varför det ser ut som det gör.

Nu har de fått 300 000 kronor i utvecklingsbidrag från Kulturrådet. En projektledare har anställts och en genusvetare tillsattes förra veckan. Själv tror Walter Brolund att manliga nätverk och få kvinnliga förebilder inom storbanden kan vara en del av problemet.

Vad gör ni själva för att locka kvinnliga sökande?
- Vi har ett ungdomsstorband och via kulturskolan så är vi på och uppmuntrar att det blir fler tjejer och på ungdomssidan är det lättare. Där finns det tjejer som vill spela i storband men så mattas det av när man är på väg upp i vuxenåldern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista