Författaren Martina Haag har släppt nya boken "Livet går så fort. Och så långsamt"
Författaren Martina Haag har släppt nya boken "Livet går så fort. Och så långsamt" Foto: Omslag: Lotta Kühlhorn & Söner. Foto: Anna-Lena Ahlström.

Det är i det svarta Martina Haags nya roman griper tag

1:28 min

Martina Haags nya roman "Livet går så fort. Och så långsamt" är en bok i #metootider.

Martina Haags framgångssaga känner många till , från arbetslös skådespelare till uppskattad krönikör, bloggare och författare som själv spelat huvudrollen när hennes böcker blivit film. Nu är hennes nya roman "Livet går så fort. Och så långsamt" här. Ylva Nilsson har läst den.

Helvetet på jorden kan mycket väl liknas vid en vårtermin i nian på åttiotalet, där håller jag helt med Martina Haag, även om hennes Sonja råkar mycker värre ut än vad jag gjorde.

Det är så mycket att förhålla sig till, den skoningslösa hierarkin, våldsamma killar, gillrade kompisfällor och spritavgrunder att handlöst falla ned i, om man inte dör före dess av ren och skär tristess vill säga.

När Martina Haag häromåret gav ut omskrivna skilsmässoromanen "Det är något som inte stämmer" i svallvågorna av sin egen omtalade separation från Erik Haag, gick recensionerna från ljumma till lysande.

Och det är först när hon vågar vara i det svarta som även den här boken griper tag, från att först ha varit ganska tråkig.

– Tack gode gud för att jag är vuxen nu, tänker jag, när maskrosbarnet Sonja i fjunigt hår och vit täckjacka försöker klara sig levande från tafsande, haschpsykoser och rena övergrepp. Eller som Martina Haag skriver till sitt femtonåriga alter ego: "Håll ut!" Ja, håll bara ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista