Alice Bah Kuhnke på möte med Nordiska rådet i Helsingfors.
Alice Bah Kuhnke försvarar den statliga filmpolitiken. Foto: Jens Möller/SR

Kulturministern tror det blir svårt att dra tillbaka medalj till sextrakasserianklagad kulturprofil

Det verkar svårt att dra tillbaka utmärkelsen som den övergreppsanklagade kulturprofilen fått, enligt kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

– Vi kan bara konstatera att han aldrig borde ha fått den, säger hon till TT.

I går vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de trakasserats av en känd kulturprofil i Stockholm.

I ett inlägg på Instagram skriver Alice Bah Kuhnke att hon i TV4:s "Malou efter tio" fått frågan om huruvida en utmärkelse som mannen fick 2015 skulle kunna dras tillbaka.

-Mina tjänstemän fick i går i uppdrag att titta på regelverket, för att se om det finns en möjlighet att dra tillbaka den här typen av utmärkelser och hur det i så fall skulle gå till, säger hon till TT.

-Men så här långt ser det svårt ut att dra tillbaka den. Vi kan bara konstatera att han aldrig borde ha fått den.

"Djupt obehagligt"

 

TT: Vilket symbolvärde skulle det ha om den gick att dra tillbaka den?

-Efter vad som har framkommit av medieuppgifter, är detta ju en person som har använt sin status och sin makt när han har utnyttjat och begått övergrepp.

 

Att utmärkelsen har "bidragit till att stärka personens status" är "fruklansvärt", anser Bah Kuhnke.

– Det känns djupt obehagligt att ha delat ut den till honom.

Nära akademien

Mannen som anklagas för trakasserierna driver en verksamhet som får ekonomiskt stöd av Svenska Akademien. Ständiga sekreteraren Sara Danius har anlitat en advokatbyrå som ska utreda ledamöternas relation till profilen. Danius vill även avbryta Akademiens samarbete med profilen och stoppa det ekonomiska stödet. Frågan om samarbetet med kulturprofilen behandlas vid Svenska Akademiens ordinarie möte i dag.

 

Även Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har tidigare sagt att han tror att Nobelpriset kan påverkas negativt på grund av anklagelserna, eftersom Akademien varje år utser litteraturprismottagaren.

Kulturprofilen nekar till anklagelserna.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista