Ur kommande tv-serien Wisting.
1 av 2
Ur kommande tv-serien Wisting. Foto: Pressbild Viaplay.
Författaren Jørn Lier Horst.
2 av 2
Författaren Jørn Lier Horst på Crimetime i Visby. Foto: Viveca Bladh/SR.

Norska Jørn Lier Horsts deckarsuccé blir TV-serie

0:36 min

Deckarförfattaren och före detta polisen Jørn Lier Horst har kallats Norges nye Jo Nesbø och har belönats med Norges finaste deckarpris "Den gyldne revolver". Nu ska böckerna om polismannen William Wisting bli tv-serie på Viaplay med en storbudget.

Filmbolaget berättar i ett pressmeddelande att norska filminstitutet gett 11 miljoner norska kronor till inspelningen. Och såhär berättar Jørn Lier Horst om hur han använder sina erfarenheter av att vara polis:


– I mitt arbete som polis så var det ju mitt arbete att komma in bakom polisens avspärrningar och kunde själv se hur allvarliga brott hade lämnat spår efter sig och i det jobbet var det också min uppgift förhöra gärningsmännen.

I tjugo år arbetade Jørn Lier Horst både polis och under nio år var han även deckarförfattare innan han 2013 lämnade in sin polisbricka och blev författare på heltid. Huvudpersonen är William Wisting som arbetar som polis i norska staden Stavern. Serien började med boken Nyckelvittnet men tv-serien bygger på böckerna Jakthundarna och Grottmannen.

– Mötet... att stå ansikte mot ansikte med andra människors sinne, sorg och förtvivlan är nog min största styrka som författare som jag tar med mig in i böckerna för att skapa en unik och autentisk nerv i berättelsen, säger Jørn Lier Horst.

När Kulturnytt i P4 möter honom på Crimetime Gotland skrattar han lite när han får frågan om förhållandet poliser och journalister - på deckarfestivalen är det inte första gången det kommer upp.

– Jag försöker beskriva förhållandet mellan polis och press för ofta skildras det som att journalister kommer in och ödelägger förundersökningar, men jag har aldrig upplevt att bli felciterad eller att journalister har förstört i polisarbetet.

Tv-serien börjar spelas in i januari och beräknas ha premiär i januari 2019. Först på Viaplay i tio delar, därefter på TV3.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista