Bilden föreställer Aron Emilsson, kulturtalesperson för Sverigedemokraterna.
Aron Emilsson, kulturtalesperson för Sverigedemokraterna. Foto: Emma Engström

SD: "Granska public service hårdare"

2:27 min

Frågan om public service vara eller inte vara blev en het fråga på Sverigedemokraternas landsdagar i helgen. Förslaget att lägga ner SVT, SR och UR gick inte igenom, men mediekritiken gick inte att undkomma.

I den kampanjfilm som visades under Sverigedemokraternas landsdagar i helgen beskylls svenska medier vid sidan av de två största riksdagspartierna för att ligga bakom en rad samhällsproblem, genom bland annat rena lögner.

Men på frågan om vad partiet menar med att media har ljugit säger partiets kulturtalesperson Aron Emilsson hellre att svenska medier är naiva.

– Jag tror att det filmen vill framkalla för känslor och resonemang är att under den värsta flyktingvågen under 2015 hade svenska partier och medier en naiv syn på hur skulle invandringen påverka Sverige.

Långvarig misstro

Partiets långvariga misstro mot medier märktes delvis även under debatten, där förslaget från Sverigedemokrater i Stockholms län att lägga ner public service, delade landsdagarna i två läger. 

Å ena sidan de som tycker att ett socialkonservativt parti inte ska lägger ner traditionella samhällsinstitutioner, och att public service trots allt är det medium som har störst saklighetskrav. Å den andra de som tycker att public är för dyrt och allt för vänstervridet för att få finnas kvar.

Inget av de mediepolitiska gräsrotsförslagen gick igenom. Men tydligt är att det blir förändringar om SD skulle få mer inflytande över SVT, SR och UR till nästa val.

"Saknas folklig förankring"

Bland annat vill de se ett vetenskapsråd som får i uppdrag att granska sakligheten i anmälda program och inslag.

Det skulle få tillbaka tittare och lyssnare som idag väljer bort public service, säger Aron Emilsson.

– Vi har ju ett stort antal människor som känner att de har svårt att ta till sig SVT:s eller SR:s utbud och hellre går till sina egna kanaler. Och det är ett problem om public service inte längre har en folklig förankring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista