Linnea Henriksson
Foto: Sveriges Radio

Linnea Henriksson sjunger äkta om kärlek som tar kraft på nya albumet

2:30 min

Linnea Henriksson är tillbaka med ett fjärde, självbetitlat album. Berättelsen om en kärleksrelation i fritt fall lyser starkare än musiken, men är också lite tröttsam, menar Matilda Källén.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Linnea Henriksson"
Artist: Linnea Henriksson
Genre: Pop
Betyg: 3 av 5

Linnea Henriksson är en av de där forna "Idol"-deltagarna vars medverkan ingen längre kommer ihåg. Sju år senare förknippas hon med rätta med annat: kritikerrosade album, en etablerad radioröst och feministiska ställningstaganden.

Hennes pop på svenska har från start fört tankarna till en brådmognare, Svensktoppigare Veronica Maggio, den lite mer uppstyrda storasystern som likt brittiska Adele bemästrat förmågan att beskriva livet och relationer som om hon vore långt äldre än sina dryga 30, med en röst som liksom kräver uppmärksamhet.

Ocensurerade, vardagsrealistiska ögonblicksbilder från en on-off-relations kärna.

Detsamma gäller i stort på Linnea Henrikssons fjärde, självbetitlade album; nio välkomponerade poplåtar med ett musikaliskt brett tilltal som ibland glittrar till, men lite för sällan. Då är berättelsen som löper genom albumet mer intressant; ocensurerade, vardagsrealistiska ögonblicksbilder från en on-off-relations kärna.

Blicken är ömsom nykter, ömsom fartblind, och det känns nästan jobbigt äkta. Men till slut står det mig ändå lite upp i halsen, detta fokus på kärleksrelationer och de spel och det ansvar som kommer med dem. Kanske har de senaste veckornas aldrig sinande ström av vidriga viktiga #metoo-vittnesmål byggt pansar mot den olyckliga kärlekens charm, kanske saknar jag fler skildringar av alla de där andra relationerna, de som ger istället för att ta, sådana som till exempel får ta plats på den fina duetten "Andas" med Tove Styrke.

Och kanske är det Linnea Henrikssons poäng: kärleken är en energitjuv. Tänk om vi istället kunde få lov att avsluta spelet, släppa det emotionella ansvaret och bara vara.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista