Jakten på tidskristallen, Barnkanalens julkalender. Foto: SVT
Huvudkaraktärerna Max, Asrin och Lima i årets julkalender i SVT. Foto: SVT

SVT:s julkalender "Jakten på Tidskristallen" doftar åttiotal och science fiction

1:34 min

Nu drar SVT:s julkalender igång, ett magiskt science fiction-äventyr starkt influerat av åttiotalsfilm både vad gäller tema och grafik. Ylva Nilsson har sett de första avsnitten.

En diabolisk rymdskurk, en galen professor och tre barn som ska rädda inte bara julen utan hela universum. Addera magi, rök, vetenskap och pampiga stråkar och voilà! Där har du ingredienserna till en lyckad julkalender.

"Jakten på Tidskristallen" blinkar kraftigt åt 80-talsklassikerna "ET", "Indiana Jones" och "Tillbaka till framtiden".

Och de som gillade kalendern om Barna Hedenhös för några år sedan kommer att känna igen sig eftersom flera av årets upphovsmän låg bakom den.

Det handlar om tiden som är trasig och som kommer att stanna dagen före julafton, ve och fasa, om inte de utvalda: Asrin, Lima och Max, alla mobbade och utsatta till vardags, lyckas ta sig till Universums mittpunkt och laga den, tiden alltså.

Frågar ni efter julstämning så står julälskande Max som gömmer pepparkakor i sina tomtestrumpor för den, och till sin hjälp har de välspelande kidsen professorn och julkalenderveteranen Eva Rydberg, här i total högform.

Käppar i hjulet det sätter Doktor Ruben, Rikard Wolff gör honom mäktig och med absolut tonträff i sitt livs allra sista roll. Det om inget annat gör att jag kommer att bänka mig med barnen kvart över sju varje morgon ända fram till jul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".