Khadija Ismayilova i Baku 2014.
Khadija Ismayilova i Baku 2014. Foto: Aziz Karimli

Protest mot att grävande journalisten Ismayilova nekas utresa för att ta emot pris i Sverige

Den grävande journalisten Khadija Ismayilova, som låg bakom granskningen av svenska Telia i Uzbekistan, får inte lämna sitt hemland.

 Imorgon ska hon få ta emot årets Right Livelihood-pris i Stockholm.

Ett 40-tal tidigare pristagare, däribland The Guardians förra chefredaktör Alan Rusbridger, har skrivit ett öppet brev till Azerbajdzjans utrikesminister och kräver ökad pressfrihet i landet. Senare i eftermiddag, närmare bestämt kl 1645, läser de andra tre av årets pristagare upp brevet utanför Azerbajdzjans ambassad i Stockholm innan det överlämnas till ambassaden.

Khadija Ismayilova har fått betala ett högt pris för sina avslöjanden om korruption på hög nivå i landet. Hennes rapportering handlar bland annat om affärer där svenska Telia varit inblandat.

Kulturnytt söker företrädare för Azerbajdzjans ambassad för en kommentar.

Ismayilova får Right livelihood-priset för "sina modiga avslöjanden om korruption på högsta politiska nivå genom enastående grävande journalistik med fokus på transparens och ansvarsutkrävande". Det är första gången som någon från Azerbajdzjan tilldelas priset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".