FST inbjudan till julmiddag. Foto: Viveca Bladh/SR.
FST inbjudan till julmiddag. Foto: Viveca Bladh/SR.

Dom i mutåtal idag mot chefer på svenska kulturmyndigheter och musikorganisationer

0:57 min

Fem chefer på svenska statliga kulturmyndigheter och i musikorganisationer står åtalade för att ha tagit emot och gett mutor genom julmiddagar. Svenskt musikliv är en relativt liten bransch så frågan är om vänskapskorrumption och jäv går att hantera.

Fem myndighetschefer inom kultursfären som står åtalade misstänkta för tagande av muta. Företrädare för FST - föreningen Svenska tonsättare och SKAP - Sveriges kompositörer och textförfattare - åtalas samtidigt för givande av muta.

Det var efter Sveriges radios program Kalibers granskning av upphovsrättspengar som det framkom att FST arrangerade dyra julbord, nära 600 000 kronor.

I en intervju i Kaliber berättade ordföranden i FST att föreningens julbord var viktiga för att påverka tjänstemännen vid kulturinstitutionerna så att tonsättarna skulle få mer jobb. Ordföranden berättade också att han lade mycket tid på placeringslistorna.

Svensk Live är en intresseorganisation för stora och små konsertarrangörer och festivaler som har bråkat med myndigheter om hur stöd ges, bland annat skrev Dagens Nyheter om detta. Verksamhetsledaren Joppe Pihlgren tycker att det är viktigt att det reds ut.

– Vi bor i ett litet land och det finns massa olika jävssituationer och man behöver hålla rent i dem och därför är det jättebra att man tittar på sådana här frågor, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledaren.

Är svenskt musikliv för litet för att man ska kunna undvika jäv?

– En del säger att musiklivet är för litet, men man behöver inte ha folk som är jättenära varandra eller som har jobbat på samma arbetsplatser eller som deltar i samma musikaliska sammanhang, det är faktiskt lite större än så.

– Om man tittar på kulturmyndigheterna så får man aldrig del av resonemangen till  varför beslut fattas och det är väldigt, väldigt konstigt och då blir det som ett hemligt sällskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".