FST inbjudan till julmiddag. Foto: Viveca Bladh/SR.
FST inbjudan till julmiddag. Foto: Viveca Bladh/SR.

Åtalade myndighetschefer på kulturinstitutioner frias

0:38 min

Stockholms tingsrätt friar de fem myndighetschefer inom kultursfären som åtalats misstänkta för tagande av muta.

Tingsrätten ogillar åtalen både mot företrädarna för de föreningar som organiserat och bjudit på julmiddagar och vårfester och mot de myndighetsföreträdare från Statens kulturråd, Statens musikverk och Konstnärsnämnden, som varit med på de tillställningar.

Det gäller de fem myndighetspersoner som stått åtalade för tagande av muta samt företrädare för de två musikföreningarna FST- förningen för Svenska tonsättare och SKAP- Sverige kompositörer som stått åtalade för givande av muta.

Tingsrätten valde att gå på försvarets linje och slår fast att de dyra gratis-middagarna som föreningarna bjudit in till och som myndighetspersonerna deltagit i, bör ses som branschträffar där det varit legitimt för myndighetspersonerna att delta för att och informera sig om vad som händer på musikområdet. Och att detta går i linje med de krav om samverkan som statens ställer på myndigheterna.

– De har verkligen pekat på att vill regeringen ha man ska ha ett nära samarbete med konstnärer så ska det finnas utrymme att kunna gå på middagar. Och utifrån det har Tingsrätten kommit fram till att det inte funnits något uppsåt över huvudtaget, säger Henrik Olsson Lilja som är en av försvararna för Konstnärsnämndes chef Ann Larsson.

Rätten menar bland annat att myndigheternas närvaro varit berättigad även om det kan hävdas att det varit dyra och fashionabla tillställningar. Detta mot bakgrund av de krav staten ställer på myndigheterna att följa det som händer på musikområdet och på att samverka med dem som kan främja musiklivet.

I alla fall, menar tingsrätten, att det funnits grundad anledning för de åtalade och deras myndigheter att på det sättet tolka myndigheternas instruktioner och det som skrivits i propositioner om kulturpolitikens mål och inriktning.

Tingsrätten har tagit hänsyn till att tillställningarna varit branschträffar med stor och bred närvaro och att det förekommit prisutdelningar. Det har också varit av betydelse att tillställningarna bevakats av media och varit återkommande under många år.

Chefsåklagare Alf Johansson säger till Kulturnytt att han inte har tagit beslut än om han tänker överklaga domen. Som han läser domen så tycker inte tingsrätten att just de här myndigheterna – Konstnärsnämnden, Statens Kulturråd och Statens Musikverk, som verkar inom Kulturdepartementets områden har en annan sits än andra myndigheter.

– Man anser inte till exempel att det de här myndigheterna gör är myndighetsutövning, vilket man kan ha olika åsikter om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista