Hesa Fredrik
Foto: Mikael eriksson/Sveriges Radio

Musiker spelar till "Hesa Fredrik" för att undersöka rädslan i samhället

6:00 min

Signalen Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, testas fyra gånger per år och brukar kallas "Hesa Fredrik". Nu används signalen för att skapa musik och utforska människors rädsla.

Signalen är till för att varna vid större händelser och testas fyra gånger per år: den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15. Nu ska den bli musik.

– Vi har en idé som vi delat med våra kollegor, att göra om signalen till ett musikverk. Vi pratade om att människor går omkring med så mycket rädslor, att vi är rädda för varandra, nya saker, för Trump eller Putin eller att bli tjock. Det är en naturlig egenskap, men den är också utestängande, säger Stefan Sporsén, Augustifamiljens kapellmästare.

Han står bakom uppropet tillsammans med spoken word-poeten Segal Kadija Mohamed och gitarristen Simon Ljungman, alla baserade i Göteborg. Uppropet gick ut till musikerkollegor och idag, måndagen den 4 december klockan 15, kommer fler musiker att ansluta.

– Vi använder "Hesa Fredrik" som en metafor för rädsla. Så därför uppmanar vi folk att gå ut och spela till signalen.

"Hesa Fredriks" ton är ett Fiss. De som känner sig hugade uppmanas att ansluta för att öka spelglädjen och minska rädslan.

Viktigt meddelande! Hör du signalen Hesa Fredrik vid en annan tidpunkt än klockan tre första helgfria måndagen i mars, juni, september eller december ska du gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventiler och lyssna på Sveriges Radio P4 för information. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista