IMG_0356
1 av 3
Adrian "Addirex" Fräki och Johannes "Greben" Aira. Foto: Amar Bajric/Sveriges Radio
IMG_0374
2 av 3
Johannes "Gneben" Aira är en av arrangörerna bakom det första svenska mästerskapet i beatboxing. Han ställer även upp i tävlingen. Foto: Amar Bajric/Sveriges Radio
IMG_0378
3 av 3
14-årige Adrian "Addirex" Fräki säger att självförtroendet är viktigt i beatboxing. Foto: Amar Bajric/Sveriges Radio

Sverige får sitt första mästerskap i beatbox

2:20 min

Beatbox är när man skapar rytmer och fräcka ljud med munnen som enda instrument och att Beatboxa blir bara mer och mer populärt, inte minst genom videoklipp som delas på sociala medier. I helgen hålls det första svenska mästerskapet någonsin i Göteborg.

Johannes "Gneben" Aira är arrangör och kommer att tävla och han berättar om hur han gör för att hitta på nya ljud.

– Det räcker att jag går på stan, duschar eller äter frukost så får jag en idé bara i huvudet. Varför kombinerar man inte de här grejerna och det kan man ju lägga till ett beat. Det är så man bygger beatbox egentligen. Det är det som är intressant om man jämför med musik. När man skriver musik måste man ha en dator, man måste ha program men jag kan skapa min musik när jag vill.

För ett otränat öra, vad är bra beatbox?

– Det finns olika typer av beatbox. Det finns beatbox som allmänheten skulle säga är bra beatbox. Det är ofta beatbox i form av musik. Musik och mer sång där man kanske sjunger en känd låt som folk känner igen. När det kommer till världsnivå så är det väldigt mycket mer. En sak som är jätteviktig det är att man är originell att man inte kopierar andra, att man inte gör något som någon har gjort innan.

I tävlingen kommer 16 beatboxare tävla mot varandra och bedömas av en internationell jury. Adrian Fräki, med artistnamnet "Adirex", är 14 år och kommer att delta. Eftersom beatboxscenen i Sverige inte är så stor så ser han tävlingen som en chans att träffa och visa upp sig inför andra beatboxare. En mötesplats som inte har funnits tidigare.

– Det som jag ser som viktigast är att jag får en chans att visa upp vad jag har att komma med. Det har varit som en rolig grej som vänner har tyckt varit kul, något som jag alltid har haft som en egenskap men jag har aldrig fått ta det någonstans för jag är verkligen den enda beatboxaren bland alla mina vänner, säger Adrian Fräki och fortsätter.

– Det är nog det viktigaste för mig i tävlingen, att träffa andra beatboxare och få visa beatboxingen i Sverige, inte bara som en cool liten grej utan verkligen något stort så att folk verkligen ser vad Beatbox-comunityt är kapabelt till att göra, säger Adrian Fräki. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista