"Sonja och julen" av Kajsa Gordan och Sofia Nordin.
"Sonja och julen" av Kajsa Gordan och Sofia Nordin. Foto: Illustrationer Caroline Röstlund.

Tanke om omtanke i Kajsa Gordan och Sofia Nordins julberättelse "Sonja och julen"

1:39 min

Många barn uppfylls såhär års av längtan och förväntan på julen. En förväntan som inte alla vuxna ser eller kan leva upp till men som kan vara bra att fundera över. Då kan en bra start vara att läsa Kajsa Gordan och Sofia Nordins bok "Sonja och julen"

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Vilken familj har inte stått där och insett:  att förra årets luciakläder har hamnat i fel låda och gått till återvinningen. Eller kanske har de bara blivit för små I ett kapitel i den här boken störtar Sonja med sin mamma till butiken när småsyskonen redan somnat och jagar efter lucialinne och pepparkaksdräkter. Och så är de slut.

Kapitel efter kapitel fylls med julförberedelser när pengarna egentligen inte räcker och osäkerheten stiger om hur mycket papporna kommer att hinna vara med under julen.

Ja, det är ingen perfekt jul man får i "Sonja och julen" utan ganska mycket kamp. Men desto mer tanke om omtanke: Sonja som jobbar med julklappen till pappa och som ömmar för sin bror.

Och se där: där kom längtan efter julen i alla fall. Men efter det där att vara nära varandra och göra roliga saker tillsammans.

Illustrationerna i "Sonja och julen" är gjorda av Caroline Röstlund.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista