SVT-KOTTETSLUSTAR-2017-E00-7d26
Henrik Schyffert med grissystrarna Vickan och Madde i "Köttets lustar" i SVT Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Småputtrigt när Henrik Schyffert bygger svinstia hemma i "Köttets lustar" i SVT

1:36 min

I SVT:s nya serie "Köttets lustar" sätts köttälskaren Henrik Schyffert på prov av sin djurälskande son. Ylva Nilsson har sett det första avsnittet.

Ja, själva upptakten lär vara hämtad direkt ur verkligheten, Schyfferts son Limpan slår vad med sin köttälskande pappa jägaren: Om han tar hem och blir vän med en gris och sedan klarar av att döda den, då kan han fortsätta äta kött , annars måste han bli vegetarian, på livstid.

Ett tag fastnar jag mer i inredningsdetaljer i Schyfferts superdesignade innerstadsvåning än i svinstian han bygger i vardagsrummet åt grissystrarna Madde och Vickan. Och frågan är vem det egentligen är mest synd om, Schyffert som skyfflar grisbajs ur hissen för att hålla sig väl med bostadsrättsföreningen eller lägenhetsgrisarna som har svårt att böka i parketten.

Schyffert visar sig även snart vara grisallergiker och ett tag känns det som att han inte kan vänta på att få ta systrarna till slaktbänken.

Det hela varvas med faktarutor om vår extrema överkonsumtion av kött och dess alarmerande påverkan på planeten. Schyffert tar hjälp av griskännaren Eva för att uppbåda lite varmare känslor för systrarna gris och hon lär honom sänka rösten, klia dem på rätt sätt och lära dem lättare konster.

Det hela är småputtrigt och ganska trevligt och erbjuder även en dos kändisspaning, allt i god public service-anda. Kanske att det hettar till lite i avsnitt två huruvida nu Madde och Vickan ska hamna på julvörten eller ej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".