Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Foto: Matilda Rahm.

Chefen för Stockholms stadsteater utreds

I en artikel publicerad av Aftonbladet anklagas vd:n för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Benny Fredriksson för sexuella trakasserier och en diktatorisk ledarstil. Men utredningen får redan kritik.

Kommunen har inlett en utredning och har uppmanat de som anklagar Benny Fredriksson att träda fram.

I ett pressmeddelande skriver Kulturhuset Stadsteatern att anklagelserna är allvarliga.

Det står också klart att Benny Fredriksson kommer att vara fortsatt i tjänst under utredningstiden.

Kulturnytt har sökt Benny Fredriksson, men han har avböjt att kommentera.

Stadsdirektör Ingela Lindh svarar i en skriftlig kommentar att anklagelserna är allvarliga, och att flera personer redan har hört av sig med uppgifter till utredningen.

Utredningen har redan fått kritik: dels för att den görs internt, dels för att den ska vara klar på kort tid. Redan på fredag.

Ingela Lindh skriver:

För mig är det viktigt att understryka att detta sköts under strikt sekretess, så som vi alltid hanterar personalärenden. För att utredningen ska kunna genomföras är det helt avgörande att de som har något att berätta också hör av sig. För att göra processen trygg har vi – förutom sekretessen – kopplat in resurser som står utanför Kulturhuset Stadsteatern. Det finns därför möjlighet att höra av sig till personaldirektören i Stockholms stad. Det gäller naturligtvis frilansande personal och vi kommer att gå ut till dessa i särskild ordning. Detta är ett personalärende och vi kommer därför inte att kunna kommentera detta mer så länge utredningen pågår.

Det är viktigt att vi nu snabbt kan skaffa oss en uppfattning om situationen på Kulturhuset Stadsteatern. Därefter kan vi fatta beslut om omfattning och utformning av eventuell fortsatt utredning. Under den tiden är det också viktigt att alla inblandade bemöts med respekt och förtrolighet. Utredningen kommer inte att ske öppet i media.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista