Svenska Akademien
70 procent av de stora priserna tilldelas män Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Största summorna till männen när Svenska Akademin delar ut priser

2:34 min

Nästan två tredjedelar av de prispengar som Svenska Akademin delat ut har gått till män de senaste tolv åren.

Nobelveckan är i full gång och på söndag överlämnar Svenska Akademien årets nobelpris i litteratur till Kazuo Ishiguro. Men förutom Nobelpriset i litteratur delar Svenska Akademien ut omkring 6 miljoner kronor i andra priser och stipendier varje år. Framförallt till författare. 

– Jag skulle personligen inte bry mig ett dugg om vad Akademien håller på med eller vilka skandaler som äger rum där om det inte vore så att de har enormt mycket pengar. Augustpriset är sammanlagt i alla kategorierna några hundra tusen om året. Det är en droppe i havet jämfört med vad Akademien delar ut per år, säger Ingrid Elam, tidigare chef för Konstnärsnämnden och nu dekan för den konstnärliga fakulteten på Göteborg universitet.

Av de 839 stipendier och priser som Akademin delat ut sedan år 2005 har 58 procent gått till män och 42 procent till kvinnor. Men männen har generellt fått avsevärt högre belopp än kvinnorna.

– Genom hur man delar ut pengar har man indirekt ett stort inflytande över vad det är för slags litteratur som premieras och styr därmed också indirekt utvecklingen av det skönlitterära fältet, säger Ingrid Elam. 

Av de stipendier och priser på 200 000 kronor eller mer har hela 70 procent tilldelats män. I rena pengar betyder det att kvinnorna sammanlagt fått dryga 18 miljoner kronor mindre än männen av de totala 71 miljoner som Akademin delat ut under de senaste tolv åren.

-– Om man tittar på utgivningen av svensk skönlitteratur så är det ganska jämt mellan män och kvinnor. Kvinnorna har kommit på bred front de senaste decennierna och då blir de här siffrorna anmärkningsvärda, säger Ingrid Elam.

Svenska Akademiens prestigefulla Nordiska pris på 400 000 kronor delas ut en gång om året, vanligtvis till en författare. Under de senaste tolv åren har det bara getts till kvinnor tre gånger.

Trenden ser inte ut att vara på väg att brytas. Under de senaste fem åren har dubbel så många män som kvinnor fått stipendier och priser på 200 000 kronor eller mer från Akademien. Ingrid Elam tror att det beror på att strukturerna inom Svenska Akademin är sega.

– Jag tror att de flesta juryer idag där man har juryförfarande och ger pengar eftersträvar genusbalans även i själva juryn. Men Akademien är som den är, det är en majoritet män som sitter där och då har det också en tendens att bli män som får priserna. För man känner män, man umgås med män och man föreslår män, säger Ingrid Elam. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista