Tv-programmet Köttets lustar i SVT, författaren Kazuo Ishiguro och musikern Olle Ljungström.
Tv-programmet Köttets lustar i SVT, författaren Kazuo Ishiguro och musikern Olle Ljungström. Foto: Stina Stjernkvist/SVT, Jane Brown, Warner music pressbild

Veckans kulturtips från Kulturnytt i P4

Köttätande, hopp, svärta och nobelpristagare präglar Veckans tips från Kulturnytt i P4.

TV

Nu är det dags för komikern Henrik Schyffert att göra upp med köttindustrin och, inte minst, sitt eget köttätande i tv-serien "Köttets lustar" i SVT.

Utmanad av sin djurälskande son Limpan tar han hem två grissystrar, Madde och Vickan, och bygger en svinstia åt dem i vardagsrummet. Utmaningen handlar om att om pappa Schyffert lär känna och blir vän med sina nya husdjur och sedan klarar av att döda dem, då får han fortsätta äta kött. Annars måste han bli vegetarian på livstid. Det hela är småputtrigt och erbjuder även en dos kändisspaning, men att Schyffert blir vegetarian känns avlägset.

MUSIK

Förra året gick en av Sveriges stora låtskrivare bort hastigt. Olle Ljungström, bara 54 år gammal. Han hade haft något av en comeback i Tv4:s Så mycket bättre några tidigare, men ändå var den plattan som han jobbade med i slutet inte känd många.

Nu släpps albumet "Måla hela världen" och en känsla man kan få av den här plattan är att vara på väg, en väldigt positiv känsla. Det finns svärta men den känns ändå hoppfull: Det finns några lite lugnare låtar, men inte det mörker som plattan från 2013 hade. Sen är han ju tidlös: Att vara 54 år och sjunga: "Är det så här det känns att vara kär?"

BOK, RADIO och FILM

På söndag delas nobelpriset i litteratur ut till den brittiske författaren Kazuo Ishiguro. Nu kan man både se filmatiseringen och höra radioföljetongen baserade på Ishiguros femte roman "Never let me go" på Netflix och i Sveriges Radios P1.

Det handlar om tre barn som växer upp på ett internat i England, avskilda från yttervärlden och med förmyndare omkring sig som låter förstå att de är speciella och utvalda i samhället. "Never let me go" är en roman om vänskap och empati under mycket speciella förhållanden, och är även ett diskussionsinlägg om kloning och organdonation. I P1:s följetong återberättar karaktären Kathy sin historia när hon är i 30-årsåldern.

Ishiguro, född 1954 i Nagasaki men uppvuxen och bosatt i England, blev känd över hela världen med den prisade "Återstoden av dagen" som också blev film. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista