sdltc6d503e-nh
Kazuo Ishiguro på Svenska akademien i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT
Nobelpriset 2017

Så tar du dig an Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro

På söndag tar Kazuo Ishiguro emot 2017 års Nobelpris i litteratur i Stockholm. Så här tar du dig an årets pristagare.

Med motiveringen "som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen" fick Kazuo Ishiguro årets Nobelpris i litteratur.

Hans stora genombrott blev romanen "Återstoden av dagen", som belönades med ett Bookerpris 1989. Den blev senare också blev film och fick åtta Oscarsnomineringar. 

Romanen handlar om den engelske butlern Mr Stevens som ser tillbaka på sin yrkeskarriär och inser att idealism och lojalitet alltid kommit först, och att han därför gått miste om kärleken. En bok som du inte bör jäkta dig igenom, och som vinner på att läsas flera gånger.

"Never let me go" kom ut 2005 och är en dystopisk berättelse om internatelever som klonats fram med syftet att vara organdonatorer. Uppväxtskildringen varvar samhällskritik med de eviga mänskliga frågorna om kärlek och död. När läsaren tar sig längre in i boken blir alla de små antydningarna till skräckinjagande insikter om elevernas situation. Till slut landar läsaren i funderingar kring döden och dess inverkan på hur vi ser på livet.

Även romanen "Never let me go" har filmatiserats. När den recenserades i Kulturnytt sa Göran Sommardal att det är "en film som jag skulle önska att ingen behövde se, men som samtidigt ingen borde slippa undan".
"Never let me go" finns att streama på Netflix.

Den som vill lyssna på berättelsen kan lyssna på "Never let me go" i Sveriges radios Radioföljetongen.

Tio år efter "Never let me go" kom Kazuo Ishiguros senaste roman ut. "Begravd jätte" har kallats för "en märklig roman" och kanske faller den inte alla i smaken, denna riddarhistoria med övernaturliga inslag som rör sig mellan äventyrsberättelsens och fantasyns värld.

De flesta av Kazuo Ishiguros böcker finns i pocketutgåvor, och vill du komma undan ännu billigare så kan du kika efter dem på biblioteket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista