Artisten Björn "Kapten Röd" Nilsson.
Artisten Björn "Kapten Röd" Nilsson. Foto: Viveca Bladh/Sveriges Radio.

Kapten Röd skakar om livebranschen med hundralappskonsert

1:19 min

Till helgen kommer reggaeartisten Kapten Röd med sin turné till Globen, för att så många som möjligt ska kunna få se honom har han valt att sätta ett lågt pris.

Tanken var att det skulle föra samman människor både rika och fattiga och från olika politiska håll.

– Det är så brett spektra av folk som lyssnar på mig. Och då tänker jag att folk som lyssnar på mig men som kanske inte lyssnar på varandra; om vi kan ordna en spelning där alla är välkomna och folk som kanske inte träffas annars, till vardags får uppleva en spelning tillsammans så kanske det på något sätt innebär något sammanfogande.

Kapten Röd eller Björn Nilsson, som han också heter,  beskriver sin publik som en samling från alla slags grupper. Både ekonomiskt och politiskt.

– Jag bekymrar mig mycket för att det är sådant glapp mellan människor.

Han hade pratat länge om att göra en billig spelning så att så många som möjligt kunde komma.

– Det kan göra en liten skillnad, att göra något bra av att jag har stora kanaler.

Men är det inte att dumpa priset – det hjälper kanske inte andra artister om du dumpar priset?

– Jag tror inte att det är någon risk att priset dumpas på något negativt sätt, att andra artister tycker det. Däremot vet jag att vissa aktörer blir lite skakiga när man visar att det går att genomföra det på det här sättet, för det är mycket så att pengar försvinner på onödiga ställen på en konsert. Så nu slimmar vi ner det, men samtidigt – så klart! – det här baseras på att folk gör det med halva hjärtat för att det ska vara gratis och halva hjärtat för att det är för mat på bordet.

Kapten Röd släppte "Fläcken som aldrig går bort" 2011 och har dessförinnan släppt albumet "Stjärnorna finns här" (2007). Han har gjort långa turnéer men också många festivalspelningar. 2012 vann han Guldmicken på P3 Guld för sina liveinsats. Och i somras gjorde han bland annat en utsåld hundralappskonsert på Slottskogsvallen i Göteborg.

Hur fixar du det musikaliskt – det är ju skillnad att spela på en klubb?

– Man lägger upp det lite olika för folk är lite olika tillstånd. På en konsert känns det som man kan låta musiken få tala för sig själv och andas lite, medan på en klubb så är man mer mån om att uppehålla en underhållning på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".