På bilden syns Chris Kläfford under Idol-finalen i Globen.
Chris Kläfford under Idol-finalen i Globen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Chris Kläfford vann "Idol" 2017

Chris Kläfford gjorde succé redan under slutaudition. På fredagskvällen röstades han fram till vinnare av "Idol" i TV4.

– Det är sådan lycka, säger han.

På fredagskvällen var det dags - vinnaren av "Idol" 2017 skulle röstas fram av TV4-tittarna. I finalen stod Hanna Ferm och Chris Kläfford, och det blev till slut den sistnämnde som fick flest röster av tittarna. 

Chris Kläfford var en av årets äldsta deltagare och har sökt till "Idol" tre gånger tidigare.

– Det känns surrealistiskt, det går inte att förklara. Det är så magiskt, det är som att man drömmer. Först, när jag hörde mitt namn, började jag blunda och vände mig om, så tänkte jag att "Nu kommer jag vakna upp någonstans", säger han efter vinsten - och fortsätter:

– Och så när man tittar är man där igen, och det är konfetti överallt. Det är sådan lycka, och jag känner tacksamhet.

 

TT: Blev det några glädjetårar?

– Det var det, de torkade jag bort ganska fort. Jag ville inte kladda ner mig. Jag har fullt med smink också, säger Chris Kläfford.

 

"Njöt fullt ut"

Han gjorde succé redan på slutaudition med sin tolkning av John Lennons "Imagine", en låt som han sedan fick framföra även under finalen som tittarnas val. Efter låten möttes Chris Kläfford av stående ovationer från både publik och jury.

TT: Hur tror du att låten har påverkat din "Idol"-resa?

– Om man tänker på hur mycket visningar och hur mycket hyllningar den har fått så antar jag att den har påverkat. Det enda jag kan säga om när jag körde den här är att jag njöt fullt ut. Att få stå i en arena med 13 000 människor och sjunga den här låten, det kommer jag aldrig göra mer under min livstid så jag njöt fullt ut, säger han.

 

Nöjd ändå

Hanna Ferm, som kom tvåa, är nöjd trots att hon inte vann.

– Det är ingen förlust. Att komma tvåa i den här säsongen, som har hållit en sådan här klass, det är helt ofattbart. Jag och Chris är väldigt olika som artister. Nu börjar en helt ny resa, där vi inte konkurrerar alls, utan vi är verkligen bara vänner, säger hon.

 Hon tycker att Chris Kläfford är en värdig vinnare.

– Jag har sagt det hela tiden, att det har man känt sedan han körde "Imagine" första gången, eller egentligen sedan första gången han kom in, och nu fick han sluta cirkeln. Först in, sist ut, det är jättefint tycker jag, säger Hanna Ferm.

 

Idol-vinnarna genom åren:

 

2004: Daniel Lindström

 

2005: Agnes Carlsson

 

2006: Markus Fagervall

 

2007: Marie Picasso

 

2008: Kevin Borg

 

2009: Erik Grönwall

 

2010: Jay Smith

 

2011: Amanda Fondell

 

2013: Kevin Walker

 

2014: Lisa Ajax

 

2015: Martin Almgren

 

2016: Liam Cacatian Thomassen

 

Källa: TV4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".