"En bästis, tack!" av Emma Askling.
"En bästis, tack!" av Emma Askling. Foto: Omslag Eva Lindeberg, pressbild Frida Rönnholm.

Författaren Emma Askling skriver om vänskapens glädje och plåga i "En bästis, tack!"

1:09 min

Att få vänner och vara vänner är ett evigt tema i böcker för barn och i Emma Askling "En bästis, tack!" finns alla ingredienser med: när bästisen flyttar, när man sviker sin kompis och när man inte blir insläppt bland de populära i klassen.

Det är av en slump Luna och Zorona börjar träffas - ändå har de gått ganska länge i samma klass. Men ingen av dem är en sådan som tar första steget. Men så blir det så bra.

Emma Askling får fram den där pirrande känslan, det man känner när man hittat en vän som skrattar åt samma saker som en själv och vill träffas. Ofta! "en bästis tack" är inte en så märkvärdig historia om vänskap, det handlar om när en bästa vän sviker och man slår tillbaka och det känns som hela världen vänder sig emot en.

Emma Askling kastar också in en talangtävling i berättelsen och normalt skulle det fått mig att ledsna på historien men inte här. Emma Askilng får en att känna hur det är att skämmas för föräldrar och den skamsna njutningen att trycka i sig hushållnougat och förstå att det går att skratta åt det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista