"Jazzoo" är både en skiva med bok med bilder av Ben Javers och nu har den blivit film av Adam Marko Nord.
"Jazzoo" är både en skiva med bok med bilder av Ben Javers och nu har den blivit film av Adam Marko Nord. Foto: Illustration Ben Javers.

Oddjobs prisade barnmusik "Jazzoo" får bioformat och en uppföljare nästa år

2:28 min

Oddjobs barnmusikskiva "Jazzoo" fick en grammis 2014 . Nu kommer en animerad film "Jazzoo – Festen" som bygger på musiken och Ben Javens bilder, i regi av Adam Marko Nord. Men det blir också en uppföljare med ännu fler djur på skiva nästa år.

Slår man inom barnkulturen – då kan man räkna med att musiken, böckerna och filmerna får leva länge. En sådan skiva för de allra minsta är jazzgruppen Oddjobs "Jazzoo" som fick en grammis för 2014 och även fått franska motsvarigheten till det svenska musikpriset. Bandet har turnérat med skivan i både Sverige och Europa.

Idén till att göra jazz för barn kom när de själva fick barn och de tyckte att det saknades bra barnmusik. Själva hade vuxit upp med barnmusik av jazzmusiker som Jan Johansson, som skrivit Pippi Långstrump och George Riedel som hade långt samarbete med Astrid Lindgren. 

Och att göra musik utan text visade sig vara ett lyckodrag för skivan har även sålt och fått priser utomlands och i Frankrike har de spelat för fulla konsertsalar.

Till skivan kom en booklet med bilder av brittiske illustratören Ben Javers.

– Men det är musiken som har gjort historien, det tycker jag är lite kul; att det inte är från bilderna vi visar när vi spelar! Och jazzelementet verkar gå hem, säger Per "Ruskträsk" Johansson.

Adam Marko Nord och animationsbolaget Alphaville kontaktade dem för att göra rörliga bilder av musiken och de har drivit projektet med filmen. Oddjob har lagt till några ljudeffekter och lite extra musik förutom ursprungsmusiken.

 

Vi ville göra filmen lite annorlunda; det är ju instrumentalt, ingen dialog eller någonting, lite sjuttiotalsanda. Det är inte så fullfartfilm som barnen kanske får idag. Det kan vara lite enklare och saker kan hända lite långsamt.

– Det måste inte vara snubbelhumor hela tiden, utan att man försöker utmana dem lite med det. Så idén för musiken sipprar igenom. Vi ser det som en musikfilm, säger Goran Kajfes.

– Det som vi tycker är bra med det är att det är instrumentalt och att det bäddar för fantasi. När de lyssnar kan de skapa sin historia lite själv i huvudet – det är ett ganska öppet sätt att förmedla musik, tror jag, fortsätter han.

Per "Ruskträsk" Johansson berättar att de var lite trötta på Smurf-hits och visserligen har de kortat låtarna,  och låter bilderna ackompanjera musiken på scen men i övrigt har de inte arbetat annorlunda än vad de gör med sin musik för vuxna.

– Vi har kortat ner och förstärker lite känslor för att barnen ska kunna behålla fokus och fantasin och ha huvudet igång och ha kul.

Filmen "Jazzoo - Festen" har premiär på fredag och del två av skivan kommer nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".