Barnfilmen "Jazzoo - Festen", tv-serien "the Crown" och barnboken "En bästis, tack!"
Barnfilmen "Jazzoo - Festen", tv-serien "the Crown" och barnboken "En bästis, tack!" Foto: Illustrationer Ben Javers, Robert Viglasky/Netflix respektive mslag Eva Lindeberg,

Veckans tips från Kulturnytt i P4!

Snart är helgen här men ljuset långt borta. Men skärmar och biodukar kan lysa upp i mörkret och där finns några godbitar just nu, hälsar Kulturnytt i P4:s redaktion.

TV

Kärlek och svek, politiska kriser och skådespeleri på hög nivå - ja, man kan faktiskt få allt i en och samma tv-serie: "the Crown" är nämligen tillbaka med ny säsong i Netflix.

Det här är brittiskt drama när det är som bäst. I första säsongen fick man ju känna på hur det är att bli drottning, med all glädjeyra och kärlek det innebär, men i nya säsongen handlar det om att vara drottning.

Förälskelsen är över och kampen om makten trappas upp. Serien är inte bara en grundkurs in i modern brittisk historia utan också ett nervkittlande drama där känslorna hela tiden hotar att bubbla över.

 

BARNFILM

Det är inte så ofta det kommer film för riktigt små men nu har det kommit en och en svensk sådan. Det är jazzgruppen Oddjob som gjorde skivan Jazzoo för fyra år sedan och den har nu blivit filmen "Jazzoo - Festen" i regi av Adam Marko Nord.

Musiken fick en grammis 2014 och hade en bilderbok till om de olika djuren, och nu har låtarna satts ihop med rörliga bilder - gissa vilket djur

Filmen är inte så lång så den passar riktigt små och det roliga med den är att musiken berättar allt och i ett tempo där handlingen inte rasar iväg för fort.

 

BARNBOK

Alla vet hur viktigt det är att ha vänner, och hur svårt det kan vara att vare en god vän. Författaren Emma Askling har skrivit boken "En bästis, tack!" som handlar om Luna och Zorona som båda hamnat lite utanför i klassen och börjar umgås.

Ingen av dem är en sådan där person som tar första steget och i klassen är det väldigt tydligt vilka som är dom populära och dom som inte är det. Detta är en bok för alla barn, både om man har många kompisar eller ingen, för när man börjar dela hemligheter då sätts allt på spel. Ett julklappstips för barn i mellanstadieåldern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".