Jonas Brännström, docent i audiologi vid Lunds universitet. Foto: Lina Sundahl Djerf/SR
Jonas Brännström, docent i audiologi vid Lunds universitet. Foto: Foto: Lina Sundahl Djerf/SR

Därför är ljudvolymen i biosalongen så hög

0:54 min

Nyligen ställde vi frågan på våra sociala medier om vad man stör sig mest på i biosalongen. Många störde sig på att bioljudet är för högt.

– Jag skulle tro att det har att göra med våra förväntningar om hur det ska vara på biografen och vad det är för något som de som har biograferna vill uppnå med den upplevelse de säljer. Det vill säga att vi inte ska bli störda av dem som sitter bredvid utan att bioupplevelsen ska vara det centrala, säger Jonas Brännström som är docent i audiologi vid Lunds universitet.

– Hade vi haft en tystare publik runt om kring så hade vi förmodligen kunnat ha lägre nivåer. Det går att få lika bra bioupplevelse med lägre ljudnivåer, fortsätter han. 

Socialstyrelsen har egna råd om lämpliga ljudnivåer. Genomsnittsnivån får inte ligga över 100 decibel, för maxvärdet gäller 115 decibel. För barn är genomsnittsnivån lägre, på 97 decibel. Maxnivån är 110 decibel.

Kommunernas miljöförvaltningar gör både anmälda och oanmälda tester på biografer. Om man tycker att ljudet är för starkt under ett biobesök kan man höra av sig till kommunen, som då kommer att göra ett test.

Men vad är det i ljudet som känns så högt?

– Vi uppfattar det som kallas för hörstyrka och det relaterar till hur starkt ljudtryck det är. Det beror ju lite var man kommer ifrån också, vad man har med sig. Det är skillnad ifall du inte har varit ljudexponerad tidigare under dagen och kommer in på biografen eller om du har vistats i buller. Vi vet att det här med hörstyrka och skattningar utav det, det är relaterat till vad man har varit utsatt för innan, säger Jonas Brännström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista