Den animerade apan i Monky. Foto: Nordisk Film.
1 av 2
Den animerade apan i Monky. Foto: Nordisk Film.
Skådespelaren Frida Hallgren & regissören Maria Blom, aktuella med julhelgens svenska familjefilm Monky. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio
2 av 2
Skådespelaren Frida Hallgren & regissören Maria Blom, aktuella med julhelgens svenska familjefilm Monky. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio
Julens familjefilm Monky:

Apan är dyraste svenska huvudrollen genom tiderna

6:55 min

Den 22 december är det premiär för julhelgens svenska familjefilm, Monky. En både sorglig och vacker film med en animerad apa i en av huvudrollerna. En apa som kommer på oväntat besök till en familj.

- Det här var ett omöjligt projekt från början, för att man inte kan göra den här kvalitén i Norden. Och då handlar det om pengar, säger regissören Maria Blom.

För att få Gibbon-apan i filmen så naturtrogen som möjligt har man använt sig av skådespelare som med motion capture-teknik fått fram apans rörelser och sen fört över röreslerna till apan i datorer.

Sen har ett gäng animatörer förfinat det hela i datorerna med blänk i ögonen och hårstrån som ska ligga rätt.

- More emotions! Maria Blom berättar om möten via skype med animationsgänget som satt i Tyskland.  

Klicka på ljudet för att höra Maria Blom berätta mer om hur det gick till med att skapa apan i Monky.

En av skådespelarna i filmen är Frida Hallgren, som spelar mamman i familjen.

- Det var jättespännande, det kändes att vi var på en ny nivå och gjorde något som inte har gjorts tidigare i Sverige.

- Vi repeterade ett par veckor innan vi började filma och skapade den här familjen, och det gjorde att vi skådespelare var förberedda för att spela mot apan när filmningarna började.

Filmen Monkys handling beskrivs så här av filmbolaget:
Frank, 11 år, hittar en dag en livs levande apa i familjens trädgård. Apan kallar de för Monky och med henne startar ett spännande och roligt äventyr för hela familjen. Men det går snart upp för dem att Monky inte är en vanlig apa och att det inte var en tillfällighet att hon dök upp just i deras trädgård. Vem är hon? Var kommer Monky ifrån och går det att hemlighålla henne för byn? Ett fartfyllt äventyr tar Frank och familjen från Sverige till Thailands djupaste djungel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista