Ett montage av en svart griffeltavla där det är skrivet "#MeToo" med vit krita.
Foto: Sveriges Radio

Polisen startar våldtäktsutredning mot en av grundarna till hiphopbolaget Def Jam

Minst fyra kvinnor anklagar skivbolagsmogulen Russell Simmons för våldtäkt. Nu nekar han till anklagelserna i ett uttalande på Instagram.

"Jag kommer utan tvekan att bevisa att jag är oskyldig vad gäller alla våldtäktsanklagelser", skriver han på den sociala medie-kanalen under hashtagen #NotMe.

 Russell Simmons skriver samtidigt att hans avsikt inte är att förminska metoo-rörelsen, men att han vill att personerna som anklagat honom ställs till svars.

 "#NotMe är ingen rörelse som är emot eller har något samband med #Metoo. Det här är bara ett uttalande om att jag är oskyldig", står det i inlägget.

 

Lämnade nyligen uppdrag 

Skivbolagsmogulen lämnade nyligen sitt företagsimperium efter anklagelser om övergrepp från två andra kvinnor, rapporterar The New York Times.

Både The New York Times och Los Angeles Times publicerar artiklar med våldtäktsanklagelser, som sträcker sig från 1983 till 1996.

 

Vid sidan av det anklagar fem kvinnor honom för andra sexuella missförhållanden så sent som 2016, rapporterar Billboard.

Har utnyttjat sin ställning

Men enligt artikeln i The New York Times har den 60-årige hiphoplegendarens beteende följt ett mönster där han utnyttjat sin ställning. Många av dem som säger att de blivit utsatta har lämnat branschen med anledning av vad som hänt dem, berättar de.

En av kvinnorna som intervjuats är Tina Baker, som körat för stjärnor som Madonna och Bruce Springsteen. Hon berättar att Simmons höll fast och våldtog henne i en lägenhet 1990. Simmons var då hennes manager.

Simmons och producenten Rick Rubin bildade skivbolaget Def Jam på 1980-talet, som har haft stjärnor som Beastie Boys, LL Cool J och Public Enemy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista