Christina Nilsson juveler som visas på Smålands museum
Christina Nilsson juveler som visas på Smålands museum Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Storbråk om operasångerskan Christina Nilssons juveler

1:46 min

Nationalmuseum vill ha tillbaka operasångarens Christina Nilssons smaragdhängsmycke som är utlånat till Smålands museum i Växjö – men Smålands museum vägrar.

Det pågår just nu en infekterad konflikt mellan Smålands museum och Nationalmuseum i Stockholm. Nationalmuseum kräver nämligen tillbaka Christina Nilssons smaragdhängsmycke – som varit utlånat och visats på på Smålands museum sedan slutet av 80-talet.

Vi är envisa smålänningar och släpper det inte så lätt, säger Lennart Johansson, vd för Kulturparken Småland som driver Smålands museum.

Smaragdsmycket, som består av två örhängen och ett halssmycke, har visats på Smålands museum i 30 år och att Nationalmuseum nu kräver tillbaka sitt halssmycke är mycket märkligt, tycker Lennart Johansson. Örhängena ägs av Smålands museum så varför begär inte Nationalmuseum att få låna dem också så det blir en helhet, undrar han.

– Det är en märklig historia, jag tror väl att de besinnar sig, säger Lennart Johansson.  

Men Magnus Olausson, chef för avdelningen för samling och forskning på Nationalmuseum, säger att de har sin fulla juridiska rätt att ta tillbaka sitt halssmycke och kallar det brev Lennart Johanssons skickat för oförskämt.

Smycket ska visas när Nationalmuseum öppnar igen nästa år efter renoveringen berättar han.

– Han kan ju inte komma och kräva att det här ska vara placerat i Småland för tid och evighet, det är helt lagstridigt, säger Magnus Olausson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista