"Miraklet på 34e gatan", "Love actually" och "Livet är underbart".
"Miraklet på 34e gatan", "Love actually" och "Livet är underbart". Foto: 20th Century Fox, Peter Mountain/Univarsal och Paramount.

Kulturnytt i P4:s Ylva Nilsson stöter på patrull i julstämningen

1:38 min

Oslagbart för att komma i julstämning är ju att sätta sig framför en av alla gamla julfilmer. Men hur håller sig de gamla julklassikerna? För Kulturnytt i P4:s  Ylva Nilsson gick det sådär när hon skulle se om en av sina gamla favoriter.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Nu är det hög tid för julfilmer men det gick sådär för mig när jag skulle se om en av mina gamla favoriter.

– Hashtag metoo, utbrister tolvåringen och drar skämskudden över ögonen i tv-soffan för femtioelfte gången.

Va? Vi som skulle adventsmysa och njuta ihop av min absoluta favoritjulfilm, men: Nej, hon har rätt. Stjärnspäckade "Love Actually" från 2003 är hopplöst daterad och går nästan inte att se i dessa #metoo-tider, de sexistiska skämten faller platt, som flämtande tomtebloss. Jag känner mig nästan som Jan Guillou; ska en inte få kramas, jag menar skratta längre, inte ens sådär lite brittiskt, witty Hugh Grantförklätt.

Inte ens underbara Emma Thompsons behärskade gråt i sovrummet när hon samlar ihop sig inför barnens julshow efter upptäckten av makens vänsterprasslande kan rädda den här gamla julrullen.

Vågar jag ens se om mysfesten "The Holiday"? Nej, kanske bättre då att blicka riktigt långt bak i tiden, mot Frank Capras "Livet är underbart" eller kanske " Miraklet på 34:e gatan" för svenska "Tomten är far till alla barnen" vill jag inte ens tänka på. Ur led är tiden – måtte den aldrig vridas tillbaka igen.

Ring ut det gamla, ring in det nya...

 

Redaktionen tipsar om andra filmer för julstämning:

"A Nightmare Before Christmas" är Viveca Bladhs favorit. Tim Burtons dockteatermusikal är en ljuvlig bit för de barnen om Halloween-folket som tar sig in i Jul-världen. Kanske inte för de allra yngsta, men bara monstren från den mörkare världen kan visa vad som faktiskt gör julen viktig.

Vilka filmer får dig i julstämning? Maila oss på kulturnytt@sr.se!

I Anna har vi hittat en själsfrände, som också gillar "Love actually" som hade massor av tips: Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander" som ju är svenska sinnebilden av jul, och inte minst de olika filmade versionerna av Charles Dickens "A Christmas Carol", men också baletten "Nötknäpparen" (kommer en ny amerikansk version av svenske regissören Lasse Hallström 2018 faktiskt!)

Lasse tog upp Knäppuppgängets "Ratataa" eller The Staffan Stolle Story" som den också heter! Povel Ramel var med och skrev låtklassikerna till den.

Maria nämnde också två som man kanske inte tänker som  julfilmer i första taget: "Ensam hemma" där ju familjen glömmer ett barn hemma på väg till julfirandet. Och actionrullen "Die Hard" med Bruce Willis!

Eva förslår "Ombytta roller" där Dan Aykrod och Eddie Murphy spelar två män från olika samhällsklasser, som får byta liv.

Och Annicka nämner filmen man inte kan komma förbi "Bad Santa"!

Joakim skriver: "Ett päron till farsa firar jul! Definitivt den julfilm (och kanske film överhuvudtaget?) som jag sett flest gånger. Minst en gång om året större delen av livet "

Och ett bra sätt att samla hela familjen är att sätta på filmer som Elsie- Marie tipsar om: "Elf" och "Polarexpressen".

Och Åke hittar en film med mycket julkänsla i Wong Kar Wais "2046" som har, som han skriver "återkommande julscener och sköna Nat King Cole toner" – vi håller med!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista