Författaren Christina Wahldén.
Författaren Christina Wahldén. Foto: Malin Hoelstad.

Christina Wahldén skriver känsligt i "Tulpanpojken" om ett barns flykt från krig och svält

1:28 min

Efter andra världskriget kom många barn till Sverige för ett tillfälligt hem medan Europa försökte återhämta sig efter kriget. Nu har Christina Wahldén skrivit en berättelse om ett av barnen som kom till hennes släkt i boken "Tulpanpojken".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Wim kommer ensam till en svensk familj på landet från krigets och svältens Europa, där han sett familjer försvinna i nazisternas utrensning. Det trygga, varma hemmet där man får mat flera gånger om dagen står i bjärt kontrast till krigsbarnets upplevelser. Wim oroar sig för sin familj och svälten och vaknar varje natt av mardrömmar, men under året på gården blir han en nära bror i familjen.

En detalj i boken är att det är mycket mat : det är ransoneringstider och i jämförelse med hur Wims familj fått äta tulpanlökar så vattnas i munnen när man läser om älgstekar och hallonkräm. Men hela tiden förstår man att Wim måste tillbaka till sin familj och som läsare både vill man och inte vill att han ska lämna idyllen. Och det är svårt att låta bli att tänka på att även barn idag måste lämna Sverige men som kanske inte har en familj att komma hem till.

Christina Wahlden har gjort enormt med research till den här boken, det måste nämnas och det gör den extra bra som högläsningsbok hemma eller i skolan.

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista