Svante Thuresson. Foto: Berit Nygren/SR.
Svante Thuresson. Foto: Berit Nygren/SR.

Jazzartisten Svante Thuresson om varför han började sjunga i en ny podd

1:13 min

Han har kallats för Sveriges enda riktiga crooner och fortfarande vid 80 år fyllda fortsätter Svante Thuresson att turnera och att fånga en stor publik med sin röst men varför låter den som den gör? Om det berättar han i en Sveriges Radio-podd  av Berit Nygren.

Just nu är Svante Thuresson ute på turné med bland annat ett program om Beppe Wolgers och dennes texter – men hur blev han Sveriges store crooner? Berit Nygren har intervjuat Svante Thuresson om varför hans röst låter som den gör och här börjar vår resa genom sex decennier på tiljorna:

– Ja, det där är svåra saker. Jag har ingen aning om hur den låter. Är liksom ganska van vid den själv sedan ett antal år tillbaka så jag vet faktiskt inte om den är något speciellt. Det är väl ungefär som att se sig i själv i spegeln - "så här ser jag ut", säger Svante Thuresson.

Men Svante har inte bara den populärmusikaliska bredden och kan sjunga alltifrån jazz till pop och schlager. Han kan också ge liv åt en text samtidigt som han framför den så att det svänger utan att nämnvärt behöva anstränga sig, verkar det som, men hur kommer den sig, den här unika förmågan? Det här är berättelsen om en man som blev så pass framgångsrik att han under en period var tvungen att ta time out för att hitta tillbaka till sig själv, och det började inte ens med sång i kompisbandet hemma i Vasastaden i Stockholm på 50-talet.

– Ha ha, det är ju den där vanliga grejen att det fattades en kille på trummor, säger Svante Thuresson och fortsätter:

– Alla andra instrument var besatta. Då var det bara att försöka lära sig det. På den vägen blev det, och det var ju helt fantastiskt att det fungerade som det gjorde. Att jag fick ha så väldigt roligt bakom trummorna under den tid jag jobbade aktivt med det alltså.

Resten är historia - lyssna på den här Kulturpodden i P1!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".