Filmen "Fanny och Alexander", boken "Tulpanpojken" och tv-serien "Fröken Frimans krig"
Filmen "Fanny och Alexander", boken "Tulpanpojken" och tv-serien "Fröken Frimans krig" Foto: Arne Carlsson, Malin Hoelstad och Peter Cederling /SVT

Veckans tips från Kulturnytt i P4!

Kulturnytt i P4 går in i julhelgen med kulturtips att stilla smälta och njuta av!

TV

Först en efterlängtad karamell som har blivit något av en tradition i SVT:s jultablå. "Fröken Frimans krig" är tillbaka med en fjärde säsong
Det handlar om arbetarrörelsens framväxt och den fackliga kamp som, precis som i systerserien "Vår tid är nu", inte är nådig mot de kvinnliga arbetarna. Det är välskrivet, välspelat, hjärtevärmande och fullkomligt oemotståndligt när Sissela Kyle och hennes kvinnokollektiv återigen tar upp kampen för kvinnors rättigheter i början av seklet.

BOK

Och så om en bok som har den lite konstiga titeln "Tulpanpojken" och är skriven av Christina Wahldén. Den handlar om tiden efter andra världskriget och om de barn som fick bo en period i Sverige för att slippa svälten i Europa. Wim från Nederländerna kommer till Sverige och han har fått uppleva sådan svält där man till slut tog upp tulpanlökar för att få mat.

Boken bygger på verkligheten och man får följa livet på den gård som Wim kommer till och blir hur han blir som en i familjen.

Det här är en riktigt bra högläsningsbok, inte bara för barn och föräldrar utan även för mor- och farföräldrar som minns hur det var efter kriget och kan berätta. Det är mycket värme men handlar också om saknaden efter familjen som är kvar i ett sönderbombat Nederländerna och hur barn upplever krig.

Mer TV

Oslagbart för att komma i julstämning är ju att bänka sig framför en av alla gamla julfilmer och Kulturnytt rekommenderar filmklassikern "Fanny och Alexander" som sänds i SVT på juldagen som en försmak av kommande Bergmanår då Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år.

Mer om vilka filmer som ger julstämning och även när Ylva Nilsson insåg att hennes absoluta favorit-julfilm helt gått förlorad efter #metoo-rörelsens framfart.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista