Jakten på tidskristallen, Barnkanalens julkalender.
Jakten på tidskristallen, Barnkanalens julkalender. Foto: SVT.

SVT Julkalendern får kritik för stereotyp roll

7:42 min

SVT Julkalendern kritiseras för att ge nidbilder av vetenskapsmannen. Hör Marie Rådbo, astronom och filosof och Anna Sommansson, projektledare för julkalendern.

Virrig och excentrisk med rufsigt hår och märkliga kläder. Så ser inte forskare ut, skriver lektor Marie Rådbo, professor Pernilla Wittung Stafshede och professor Anders Ynnerman på DN Debatt.

I artikeln riktar forskarna kritik mot hur årets julkalender "Jakten på tidskristallen" framställer rollfiguren Siv Styregaard, spelad av Eva Rydberg. De menar att serien förmedlar en nidbild och därmed ger tittarna en negativ inställning till områden som matematik, programmering och naturkunskap.
"Bilden som förmedlas är att dessa områden är tråkiga, svåra, nördiga och de som råkar vara intresserade är töntar och asociala individer", skriver de.

Forskarna vänder sig även mot hur julkalendern behandlar naturkunskap och teknik. När rollfiguren Siv Styregaard och barnen ska resa till universums mittpunkt behöver de bara lägga händerna på varandras axlar. Men så fungerar det inte, enligt debattörerna.

"Naturvetenskap, lika lite som teknik, handlar om magi. Naturvetenskap är ett sätt att betrakta världen, vilket utgår från att världen är begriplig, alltså tvärt emot magi", skriver de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista