Nyrenoverade Storsjöteatern i Östersund.
Nyrenoverade Storsjöteatern i Östersund. Foto: Jimmy Halvarsson/SR.

Nyrenoverad teater i Östersund kan ge större föreställningar

1:59 min

På onsdagen återinvigdes Storsjöteatern i Östersund efter en större renovering. Nu hoppas man kunna ta dit större föreställningar och dansföreställningar.

– Fram för allt så är det ju på och bakom scenen som vi gjort de största förändringarna, så vi kommer att kunna ta emot större föreställningar, dansföreställningar. Vi har ju köpt in en dansmatta, ett dansgolv, säger Karin Thomasson, (MP) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Östersund.

Östersunds kommun har kostat på en renovering för 85 miljoner kronor av den gamla teatern från 1978.

Man har byggt om så det ska bli lättare för äldre och rörelsehindrade att ta sig in i teatern. Ventilation och brandskydd har moderniserats, och så även scentekniken. Ljud och ljus har uppgraderats till ett digitalt system.

– Kraven förändras, både från de som kommer hit och ska hålla föreställningar, och även från publiken. Tekniken förändras, säger Karin Thomasson.

Du har ju sagt att det här är del ett i en större kultursatsning. Vad är nästa steg nu?

– Nästa steg är det vi planerar på Gustav III:s torg, bibliotek och konsertsal. Uppfräschning och renovering av Storsjöteatern var en del. Sedan saknar vi konsertsal eller musikscen så det måste byggas helt nytt. Plus att biblioteket i dag också har sina begränsningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista