Trave med böcker.
Vilka böcker väljer politikerna i jul? Foto: Henrik Montgomery/TT

Det här läser partiledarna i jul

TT har frågat vilka böcker landets ledande politiker ska läsa under julen. Frågan är om det är plikt eller intresse som styr deras val.

Julen är tiden då det äntligen finns lite läsro och då många av oss tar fram böcker som fått vänta i en hektisk vardag. För landets politiker handlar läsningen inte bara om nöje - rollen kräver också ett visst minimum av bildning.

Så hur ser då politikernas boklistor ut inför i jul? Blir det plikt eller nöje? TT har ställt följande frågor till några politiker:

1. Vad kommer du att läsa i jul?
2. Varför just den/de böckerna?

Ulf Kristersson (M), partiledare:
1. Läser i dagarna ut Jan Guillous "1968", och ger mig på två nya: Zadie Smiths "Swing Time" och Dick Harrisons Tage Erlander-biografi.
2. Gör då och då tappra försök med Zadie Smith. Ber att få återkomma. Tror Erlander skulle vara underskattad i vår tid.

Stefan Löfven (S), partiledare och statsminister:
1. I jul ser jag fram emot att läsa Dick Harrisons biografi över Tage Erlander, "Jag har ingen vilja till makt".
2. Den speglar en ödmjuk men beslutsam person som är förebild för många i politiken och som i en komplex samhällsutveckling behåller kompassen riktad mot ett jämlikt och solidariskt samhälle.

Gudrun Schyman (FI), partiledare:
1. Överst i min trave ligger "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" av Johannes Anyuru.
2. Den fick årets Augustpris, förmodligen väldigt välförtjänt, men jag vill bilda mig en egen uppfattning också. Spännande med en dramatik som utvecklas i dagens samhälle och som samtidigt sträcker sig framåt, in i den framtid som vi alla försöker forma.

Ebba Busch Thor (KD), partiledare:
1. Just nu läser jag Jostein Gaarders bok "Sofies värld", en roman om filosofins historia.
2. Läste den under tidiga tonåren och har gjort små anteckningar och understyrkningar på var och varannan sida. Sedan får vi se vad det blir mer under julledigheten.

Jan Björklund (FP), partiledare:
1. Jag ska läsa boken "Finska inbördeskriget" av Tobias Berglund och Niclas Sennerteg, en bok om när Finland blev självständigt. För mig är julen den tid på året som man har mest tid till att koppla av och läsa en bok.
2. I och med att det i år är 100 år sedan Finland blev självständigt väcktes min nyfikenhet. När jag var yngre var mitt drömyrke att bli historielärare.

Isabella Lövin (MP), språkrör och vice statsminister:
1. Jag tänker läsa klart Nick Bostroms "Superintelligence; paths, dangers, strategies" om artificiell intelligens, Margaret Atwoods "The year of the flood", Carl Safinas "Beyond words - what animals think and feel" och så läser jag nog Hans Roslings nyutkomna "Hur jag lärde mig förstå världen".
2. Det är alla böcker som på olika sätt kretsar kring människans roll, och vårt ansvar som tänkande varelser i en värld som just nu förändras i nästan skrämmande hastighet. Jag gillar böcker som vidgar perspektiven och sätter igång tankarna.

Jonas Sjöstedt (V), partiledare:
1. "Den som stannar, den som går" av Elena Ferrante.
2. Det är del tre i Ferrantes serie om två vänners liv och uppväxt i Neapel. En fin skildring av vänskap, relationer och Italien.

Annie Lööf (C), partiledare:
1. Förutom Pippi och Supercharlie-böckerna med dottern vill jag läsa Pascal Engmans "Patrioterna" och den senaste Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros "Återstoden av dagen".

Fotnot: Även Jimmie Åkesson (SD) är tillfrågad men har inte lämnat något svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".