Cirka 620 000 rohingyas har flytt undan våldet i den burmesiska delstaten Rakhine.
Cirka 620 000 rohingyas har flytt undan våldet i den burmesiska delstaten Rakhine. Foto: A.M. Ahad/TT

Fängslade journalister i Burma riskerar hårda straff

2:11 min

I elva dagar har två journalister som arbetade för nyhetsbyrån Reuters hållits i hemligt förvar i Burma utan att ha fått träffa advokat eller familj.

De båda journalisterna riskerar 14 år i fängelse om de döms för att brutit mot lagen mot att dela offentliga hemligheter.

Det var förra tisdagen som de båda reportrarna Wa Lone opch Kyaw Soe Oo greps i centrala Rangoon i samband med att de träffat två poliser på en restaurang i stan. Poliserna hade just kommit tillbaka från sin tjänstgöring i provinsen Rakhaine och hade enligt uppgifter från lokala medier tagit kontakt med de båda journalisterna. Enligt polisen skulle de vid gripandet ha haft dokument som de tänkt dela med utländska medier något som ansågs bryta mot den koloniala lagen om att dela offentliga hemligheter.

De båda hade jobbat med olika reportage kring det som händer i Rakhaine med rohingyer. Reuters har svarat att journalisterna inte brutit mot några lagar och att de endast gjorde sitt jobb.

FN, EU och de flesta länder i väst har krävt att de båda ska släppas omedelbart men talespersonen för Burmas ledare Aung San Suu Kyi säger att utredningen är så gott som klar och att en rättegång ska hållas snart och då kommer de båda att få träffa både sin advokat och sin familj.

– Båda är i bra kondition och har inte utsatts för illegala frågor, lade han till.

Och polisens talesperson sa i ett uttalande att under polisutredningen har de inte torterat journalisterna och inte heller gjort något som kan bryta mot de mänskliga rättigheterna.

Men allt fler uttrycker nu en oro över utvecklingen när det gäller pressfrihetern i Burma. Sedan den folkvalda regeringen med Aung San Suu Kyi i ledningen tog över styret har minst 29 journalister gripits och hållits i förvar. De flesta har släppts efter borgen men de är fortfarande misstänkta. Just nu sitter fem journalister fängslade, inklusive de två reutersreportrarna.

Redaktören för Irrawaddy Kyaw Zwa Moe skrev en kommentar i veckan att Burma har pressfrihet, men med en osynlig gräns.

Ingen vet var den gränsen går. Men när du rör vid den eller passerar då är det slut, skrev han.

– Vi har pressfrihet så länge du som journalist följer våra lagar och restriktioner, säger Kyaw Soe som är generaldirektör för Informationsdepartementet.

Det finns inga uppgifter om när en eventuell rättegång mot de båda journalisterna ska hållas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista