Ur nassenumret från Falkenbergsrevyns nyårsrevy.
1 av 2
Ur nassenumret från Falkenbergsrevyns nyårsrevy, "Hittepå - en fejkad revy om världens röra." Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget.
Ur nassenumret från Falkenbergsrevyns nyårsrevy.
2 av 2
Ur nassenumret från Falkenbergsrevyns nyårsrevy. Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget.

Dramatiskt 2017 prövar humorn i landets nyårsrevyer

1:06 min

Ett omtumlande och dramatiskt 2017 ska snart avhandlas i årets nyårsrevyer. Ett tiotal av de etablerade nyårsrevyer i landet gör totalt drygt 200 föreställningar under årets tre första månader.

På landets revyscener drivs, förutom med lokala händelser förstås, bland annat med Trumps och Kim Jong Uns framfart i världspolitiken, Metoo-uppropen och nazistdemonstationer.

Kulturföreningen Cabary i Karlstad har premiär på Nyårsafton på Scalateatern med revyn Cabary Växer. Revyns fokus är att Karlstad växer och att det byggs mycket, men den berömda vita älgen får också plats på scen och så det allvarliga ämnet metoo.

– Vi vågade ta steget förra året och då berörde vi flyktingströmmen över Medelhavet, och det var uppskattat, berättar regissören Susanne Carling.

– Folk tycker att det är helt OK att skratta på det hela taget, men ändå få sig en tankeställare över vad vi inte ska glömma bort.  

Falkenbergsrevyn tar fasta på att snart ingen vet vad som är sant eller falskt i dessa tider. Årets revy har fått titeln "Hittepå – en fejkad revy om världens röra."

Ensemblen väjer inte för de politiskt känsliga ämnena, säger revyskådisen Andreas Sköld.

– Vi kan ha en diskussion om hur tydlig man ska vara, om det ska leda till en markering, apropå nazistdemonstrationen, hur svävande kan man vara och hur mycket ska man berätta? Det samtalet finns med mest hela tiden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".