Linn Gottfridsson och Emma Adbåge har skrivit och tecknat "Myran och gåtorna".
Linn Gottfridsson och Emma Adbåge har skrivit och tecknat "Myran och gåtorna". Foto: Angelica Zander, omslag Emma Adbåge, Richard Gustafsson

Spännande spår i boken "Myran och gåtorna" för de som just lärt sig läsa

1:20 min

Kulturnytts Viveca Bladh har saknat lättlästa, men bra böcker för de som börjat läsa och som går på lågstadiet. Linn Gottfridsson och Emma Adbåge har charmat henne med berättelserna om Myran. Boken "Myran och gåtorna" är del två.

En bok för de som just håller på att lära sig läsa måste vara hyfsat lätt men heller inte för lättviktigt.

Även om man svettas över att få ihop orden så måste ju berättelsen hugga tag i en. Myran i boken kan läsa och har just upptäckt fördelarna: att man till exempel kan se extrapriser på godis och annat viktigt. Men han märker också andra saker: att en okänd socka ligger i mammas säng och att kompisen försöker sälja någons hörlurar för att få ihop till en snowboard. Saker som vem som helst kan känna igen sig i vardagen.

Linn Gottfridsson har ibland lite väl många personer i boken som fladdrar förbi, men det är roligt när hon lägger ut spår i texten av saker som händer som man man inte får missa.

Och kan man inte kan läsa helt själv så är Emma Adbåges bilder i den här boken suveräna att vila blicken på medan någon vuxen läser.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista