Neil Young.
Neil Young. Foto: Rich Fury/TT

Neil Youngs livsverk på nätet

4:50 min

Neil Young har öppnat det gigantiska arkivet Neil Young Archives på nätet. Här går det att ta del av samtliga av artistens verk, texter och inspelningar.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Neil Young har stått på scenen sedan 60-talet, både som medlem i olika grupper och som soloartist. Sammantaget har han givit ut mer än 40 soloskivor, av vilka den senaste, "The Visitor", kom för bara någon vecka sedan. Då öppnade han också dörren till Neil Young Archives, en ambitiös satsning på att få ut sin musik och sina tankar via nätet.

Med ojämna mellanrum förklarar kända artister att de är missnöjda med strömningstjänsterna och tar bort sina verk från dem. Och så kommer en ny strömningstjänst ägt av ett jättebolag och så kommer artisterna tillbaka på nätet.

Men så har vi den gamla hippiemusikern Neil Young som försökt hitta ett alternativ till mp3-spelare, inte därför att han ogillat strömningstjänsterna, utan därför att ljudkvaliteten är för dålig. Efter flera år och ännu fler miljoner har han nu givit upp försöket att skapa en ny teknisk standard för strömmad musik. Istället tar han bakvägen till publiken på internet genom att lansera ett gigantiskt arkiv.

Han har helt enkelt låtit medarbetarna plocka fram varenda inspelning, också de outgivna. Varenda bild, nästan varenda första textrad nedklottrat på ett papper, varenda teckning, ja till och med studioteknikernas anteckningar och av allt detta skapat en nördarnas musiklabyrint. Man kan ju undra över varför en person sedan tonåren samlar på allt, bokstavligen allt, men i arkivet finns verkligen gott om rockhistoria.

Fast det vore inte Young om det bara vore flummigt.

Han erbjuder här sångerna i bättre ljud, i andra versioner och med mängder av bakgrundsfakta som en betaltjänst. Man ska helt enkelt bli stammis i Youngs arkiv och prenumerera på det – som på strömmad musik.

Och eftersom Young är lite businessmart, de grova flanellskjortorna och de vilda hårtofsarna till trots, så han gör som de stora bolagen och erbjuder först tjänsten gratis innan första räkningen kommer. Och ljudet är verkligen bra.

Men vad lär man sig då för nytt om Neil Young?

– En hel del faktiskt. Arkivet är uppbyggt som ett gammaldags oändligt arkivskåp med små bruna, svårlästa mappar som man klickar på. Roligast är att hoppa på måfå mellan datum och titlar, arkivet visar en mycket mångsidig artist än vad skivorna rymmer. Neil Young har ju dessutom alltid varit bäst live och här finns underbara konsertinspelningar, roliga noter att försöka följa, brev och kringmaterial som Young hoppas ska inspirera till samtal om dagens USA.

Det är både vagt och exakt. Men så tog ju tonåringen Neil copyright på sin första egna sång genom att skicka ett brev till sig själv. Han var en rockande arkivarie redan från början.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista