Saoirse Ronan och Beanie Feldstein i en scen från "Lady Bird."
Saoirse Ronan och Beanie Feldstein i en scen från "Lady Bird", en av filmerna som läckts. Foto: Merie Wallace

Hackare har läckt storfilmer

Flera filmer som har chans att bli Oscarsnominerade har läckt. Hackarna säger att de läckt filmerna för att underlätta för dem som inte kan gå på bio.

Det är hackergruppen Hive-CM8 som ligger bakom läckan av filmer som "Last flag flying", "Call me by your name", "Lady Bird" och "I, Tonya". Materialet som läckt är så kallade "screeners", alltså den version som skickas till recensenter innan en dvd-version släpps.

Men gruppen hävdar att syftet inte är att sprida filmerna till så många som möjligt.

"Glöm inte att en screener inte är det bästa, ni borde ändå gå på bio och stötta producenterna. Vi delar detta speciellt för personer som inte kan gå på bio på grund av sjukdom eller för att filmen inte släpps där de bor, så de också kan få uppleva några prisnominerade filmer", skriver hackarna i ett meddelande enligt Indiewire.

Hive-CM8 skapade tidigare rubriker när gruppen läckte Quentin Tarantinos "The hateful eight". Filmbolaget The Weinstein Company sade då att läckan påverkade filmens biljettförsäljning.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista